Det offentlige spilder milliarder
Analysen afdækkede nemlig ikke alene, at der hvert år spildes millioner af skattekroner; at offentlige projekter bliver stærkt forsinkede; og at private leverandører tilsvarende mister store summer.
For at understrege situationens alvor, viste analysen også, at Danmark klarer sig langt dårligere end vores naboer i blandt andet Finland, Norge og Tyskland.
Formålet med Rops analyse var at afdække omfang, årsag og konsekvenser af annulleringer af offentlige EU-udbud.
Ultimativt skulle analysen resultere i anbefalinger til reduktion af antallet af annullerede udbud og bidrage til færre transaktionsomkostninger, en bedre udbudskultur og en mere effektiv offentlig ressourceudnyttelse.
Rops analyse viser, at ikke mindre end 16 procent eller 885 af de danske EU-udbud blev annulleret. Til sammenligning blev blot fem procent af de tyske, otte procent af de norske og fem procent af de finske EU-udbud annulleret. Og prisen er høj. Selvom Rops ikke ønsker at generalisere, kan man ud af de inkluderede casestudier læse, at prisen for annullering og genudbud af et EU-udbud hos ordregiveren, altså den offentlige institution, ligger på omkring 100.000 kroner.
Med 885 annullerede udbud beløber det sig altså til små 90 mio. skattekroner, der er spildt på absolut ingenting.
Medregnes udgifterne hos tilbudsgiverne, ligger prisen for en annullering på mellem 200.000 og 300.000 kroner, gennemsnitligt 250.000 kroner. Det bringer det samlede tab op på næsten en kvart mia. kroner på ét år!
Beløb i den størrelsesorden bør naturligvis give anledning til grundig granskning af de bagvedliggende årsager.
Desværre er de tilsvarende nedslående. Som den tungest vejende årsag til annulleringer anfører de adspurgte offentlige institutioner manglende kendskab til markedet. Manglende kendskab til private leverandører, tilgængelige løsninger og priser, hvilket resulterer i mangelfuldt og fejlbehæftet udbudsmateriale. De offentlige institutioner aner simpelthen ikke, hvad de skal bede om.
Det er der imidlertid en løsning på. En løsning, som de adspurgte institutioner selv fremhæver, og som Rops opfordrer kraftigt til, at der tages initiativ til: At udbydere skal implementere en præ-kommerciel dialog i deres udbudsproces.
Det formuleres: "(rådet anbefaler derfor at) ordregivere i langt højere grad går i dialog med potentielle tilbudsgivere, og sikrer sig et kendskab til markedet, forud for udbud".
Det kan dårligt siges tydeligere. Danmark er håbløst bagud i forhold til vores nabolande, der spildes svimlende summer, og muligheder for at drive privat vækst, innovation og bedre udnyttelse af skattekronerne forpasses.
En række kommuner, herunder København og Odense, er begyndt at arbejde målrettet med præ-kommerciel dialog i forbindelse med udbud, men det er ikke nok. Langt hovedparten af de offentlige institutioner, der udbyder opgaver, bør gøre deres forarbejde bedre, ensarte deres processer og gøre det mere gennemskueligt, hvad der lægges vægt på.
Ellers får vi fortsat for mange annullerede udbud eller færre udbud. Begge dele vil koste på både innovation og i kroner. Det har hverken det offentlige eller private råd til.
Rops analyse ryddede ikke forsider, da den blev offentliggjort. Vi vil dog kraftigt opfordre alle offentlige institutioner til at nærlæse dens resultater og tage de initiativer, der skal til, for at begrænse det helt uacceptable og unødvendige spild, der hvert år dræner både offentlige og private kasser.