23948sdkhjf

Fritz Schur - fra åbenmundet til meget tavs

Der er en episode, Fritz Schur som Dong-formand vil blive husket for: Fyringen af en topchef for åben skærm.
Scenen var sat på Hotel Hilton af Dong-formand Fritz Schur. Han indkaldte pressen i al hast og fyrede energikæmpens topchef Anders Eldrup for rullende kameraer.

Det var 14. marts 2012. Det blev dagen, hvor der blev rystet undrende på hovederne i direktionskontorer og blandt politikerne på Christiansborg.

Han snublede i erhvervslivets diskrete etikette om, hvordan en bestyrelsesformand håndterer fyring af en topchef ved egenhændigt at fortælle om Eldrups fyring. Det var før, Dongs egen advokatundersøgelse viste, at det var berettiget.

Fritz Schur burde ellers kende den diplomatiske etikette. Ifølge portrætbogen om ham, "Kammerherrens nye klæder", skrevet af de tre journalister Niels Sandøe, Hanne Sindbæk og Thomas Svaneborg, har Fritz Schur i årtier været en del af magtens inderkreds.

Han omgås blandt andet også de kongelige, som han hvert år sammen med andre af samfundets spidser inviterer til generøst bal på bopælen Christiansholm Slot i Klampenborg. I 2010 udnævnte dronningen ham til kammerherre.

Dronning Margrethe og prins Henrik var æresgæster ved hans 60-års fødselsdag i 2011, hvor Schur havde hyret det britiske popikon Elton John til at underholde.

Fritz Schur blev bestyrelsesformand for tre af Skandinaviens største statslige selskaber, Dong Energy, SAS og PostNord. Det skete under den tidligere VK-regering.

Han er kendt for sine tætte forbindelser til tidligere statsminister og nuværende Nato-chef Anders Fogh Rasmussen. Schur var en flittig fundraiser, der skaffede penge til partiet Venstre.

Fritz Schurs åbenmundede stil, da han fyrede topchefen for åben skærm har været fraværende under den politiske storm om salget af dele af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Fritz Schur var meget tavs.

Når han forlader posten som formand for Dong på selskabets ordinære generalforsamling i marts, har han en formandspost tilbage i et statsligt selskab, flyselskabet SAS.

PostNord har han forladt. Snart er Dong også fortid. Han var formand i ni år med op og nedture. Det var i en tid, hvor den statslige energikæmpe voksede ud over landets grænser, og endte med milliardunderskud og kæmpegæld blandt andet fordi gasmarkedet kollapsede og kulprisen faldt.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127