23948sdkhjf

Forskningen får sig et nyt tårn

Med nye forskningslaboratorier i seks etager får Danmarks Tekniske Universitet sit første højhus. Bygningen er under projektering og bliver udbudt til sommer
En ny forskningsbygning til DTU Biosustain vil fra efteråret begynde at rejse sig seks etager over jorden og vil bryde med den eksisterende arkitektur på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), eller DTU Lyngby Campus, som vi skal vænne os til at kalde det stærkt voksende område.

Nye besøgende på DTU Lyngby Campus gør sig ind imellem morsomme over, at det ikke er til at finde rundt, fordi de fleste bygninger ligner hinanden: Tre etager, gule mursten og sorte vinduespartier.

Selv om DTU de seneste år er begyndt at opføre bygninger med nye arkitektoniske udtryk i Lyngby, vil der i 2016 stå en ny 12.000 kvm stor bygning i den nordlige ende af Kemitorvet, som slet ikke kommer til at ligne de øvrige: En seks etagers høj forskningsbygning, hvis højde markerer en hel ny arkitektur på DTU Lyngby Campus:

- Med bygningen får DTU sit første højhus. Den bliver en markant bygning, som skiller sig ud fra de øvrige bygninger på grund af sin højde, siger campusdirektør Jacob Steen Møller.

Til forskning

Den nye bygning 220, som i praksis også er husnummeret, vil huse DTU Biosustain - The Novo Nordisk Center for Biosustainability - der i dag har adresse i Hørsholm.

Bygningen bliver således en ren forskerbygning - i modsætning til de fleste andre, der også indeholder undervisningslokaler - og skal fremstå som et åbent hus for enden af Kemitorvet.

Inviterende hus

Bygning 220 er også tænkt til at blive brugt af de øvrige ansatte og studerende på DTU.

- Den skal på smuk vis afslutte Kemitorvet og samtidig fremstå inviterende, for bygningen skal skabe en forbindelse mellem Kemitorvet og Søltofts Plads i den nordlige del af campus, siger campusdirektøren.

Projektleder Nils Møller er glad for, at de nye lokalplaner nu har gjort det muligt at bygge i højden i bestemte zoner på campus, typisk lukket inde af allerede eksisterende bygninger.

- Det er også tilfældet her, og vi udnytter mulighederne for at styrke forskningen og gøre os klar til endnu flere på DTU. Ansøgningerne viser jo, at vi bliver flere herude, siger han til Licitationen - Byggeriet Dagblad.

Nils Møller har tidligere stor erfaring med tilsvarende laboratoriebyggerier og har således gennem 15 år været ansat i Forskerparken i Hørsholm.

- Derfor er der heller ikke meget, der har overrasket mig i dette projekt, da byggeriet og forskningsfacilitererne følger nogle modeller, som vi har prøvet før, siger han.

Han fortæller, at der i næste uge er første spadestik til en undervisningsbygning under DTU Kemi.

Den og DTU Biosustain, der har et budget på 300 mio. kroner, er en del af et samlet budget på over fire mia. kroner for nybyggerierne på DTU, der mange år frem vil præge miljøet på Lundtoftesletten.

- Vi udbyder Bygning 220 efter sommerferien og regner med at være klar til første spadestik til efteråret, siger Nils Møller til Licitationen.

Fælles arealer

I bygningens grundplan vil der være et indre strøg, som bliver den fysiske forbindelse mellem de to pladser.

Derudover indrettes der fællesarealer i stueetagen, blandt andet mødelokaler og cafe for DTU-ansatte og studerende. Bygningens øvrige etager indrettes med kontorer og avancerede laboratorier til den bioteknologiske forskning, der udføres hos DTU Biosustain.

Bygningen bliver tæt nabo til især Life Science & Bioengineering bygning 201-205, som opføres i samme periode. Der arbejdes i øjeblikket på at samtænke facaderne, så de nye bygninger omkring Kemitorvet fremstår sammenhængende og harmoniske.

Opførelsen af højhuset forventes at begynde medio 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093