Fortsat mange konkurser
Typen af konkurser har også ændret sig. Det vi ser nu, er i nogen grad resultaterne af årets store konkurser, som trækker en række underentreprenører og andre med sig i faldet. Det er netop derfor det er så tragisk, når en storentreprenør må dreje nøglen om. Men det er nok rigtigt, når Dansk Byggeri kan konstatere, at den helt store oprydning nok har passeret.
Der er stadig tale om et højt antal af konkurser, og sådan set er der ikke så meget at sige til det, andet end at det er resultatet af en udsultet branche, som ikke har kunnet tjene penge i nogle år. Samtidig er konkurrencen benhård, så priserne er presset helt ned i nærheden af - og nogle gange under indkøbspriserne. Dét er der ikke mange virksomheder, der kan holde til i ret lang tid.
Men der er også grund til eftertanke, for som man kan læse om i dagens avis, er der faktisk også virksomheder, som har tjent penge og øget omsætningen gennem alle kriseårene. Her er man nødt til at spørge om, hvordan det dog kan lade sig gøre. Svaret ligger i rettidig omhu, og at drosle ned i tide, og så vælge de enkelte projekter ud med stor omhu. Et andet element ligger i dygtig byggestyring. Så kan meget lade sig gøre.
Men selv de bedste tjener ikke penge nok. Hos de absolut bedste tales der om en bundlinie på omkring fem procent. Det er faktisk ikke nok til at generere yderligere vækst og udvikling - men det er da bedre end underskud.
Det bliver aldrig helt godt, før erhvervslivet får bøtten vendt og gang i hjulene. Eksporten trækker godt.
Det vi mangler nu er - som også nævnt før, troen på at det kan lade sig gøre, så også bankerne tør lidt op, og sender de mange gebyrer tilbage på arbejde i samfundet.