23948sdkhjf

Husejere får hjælp til kloakering

Miljøministeren vil nu give trængte husejere mulighed for en afdragsordning, så de kan betale de kloakforbedringer, som kommunerne har pålagt dem. Ikke tilstrækkeligt, mener Konservative, der nu vil stille ændringsforslag
Regeringen er nu klar med en håndsrækning til de økonomisk trængte husejere, der er blevet pålagt at forbedre deres kloakker.

Med et nyt lovforslag vil miljøminister Kirsten Brosbøl (S) give de økonomisk dårligst stillede husejere i landdistrikterne mulighed for at få en længere frist til at forbedre deres spildevandsrensning.

Derudover vil de trængte husejere få tilbudt en afdragsordning, så regningen på op til 80.000 kroner ikke skal betales på en gang.

Ordningen kommer til at gælde for husejere med en samlet indkomst på højst 300.000 kroner, med et tillæg på cirka 40.000 kroner for hvert hjemmeboende barn op til fire børn.

- Vi har en vigtig opgave med at få renset spildevandet bedre i det åbne land, og flere steder løber spildevand ud i åer og vandløb uden at være tilstrækkeligt renset. Men økonomien er nødt til at hænge sammen for de folk, der får regningen. Derfor har vi nu lavet en ordning, der skal hjælpe de husejere i landområderne, som ikke på nogen anden måde har råd til at tilkoble sig kloaknettet eller investere i en lokal renseløsning, siger Kirsten Brosbøl.

De trængte husejere, der har fået påbud af kommunen om at forbedre spildevandsrensningen, kan bede om en fristforlængelse på tre år og derved få mere tid til selv at spare op. Alternativt kan kommunen bede spildevandsselskabet om at etablere et spildevandsanlæg på grunden og tilbyde grundejeren en afdragsordning. Herefter får borgeren regningen i rater på op til 20 år, og lånet tinglyses på boligen.

Et fremskridt

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, tager positivt imod miljøministerens lovforslag, som han kalder et fremskridt.

- Der er fundet en løsning til de økonomisk dårligst stillede husejere, som i lang tid har været i problemer på grund af kommunernes krav. Så det er vi positive overfor. Men jeg savner flere forebyggende foranstaltninger i forhold til den miljømæssige håndtering af spildevand, siger han.

Ifølge skøn fra Miljøministeriet er der omkring 40.000 boligejere i landområder, der skal have kloakeret, så rensningen af deres spildevand bliver bedre. Ud af dem har cirka 1.700 boligejere vanskeligt ved at finde penge til at etablere kloakering på deres ejendomme i landområderne.

Med et lån over 20 år vil det inklusiv renter koste 5-600 kroner om måneden med det nuværende renteniveau at tilbagebetale de 80.000 kroner, en tilslutning til kloaknettet cirka koster.

Stiller ændringsforslag

Hos Det Konservative Folkeparti kalder miljøordfører Charlotte Dyremose lovforslaget for et pænt skridt i den rigtige retning, men ser samtidig en række mangler i det nuværende udspil.

- Ministeren har desværre meldt ud, at hun ikke ønsker at hjælpe alle dem, der skal anlægge separatkloakering. Dem vil vi også gerne række en hånd ud til. Derudover ønsker vi, at alle borgere får at varsel på tre år - også dem, der falder uden for indkomstgrænsen på 300.000 kroner, siger hun.

De konservative mener desuden, at de husejere, der tjener lige over grænsen på de 300.000, kroner, men som er teknisk insolvente også skal have mulighed for at få hjælp.

- Den gruppe har vi ikke hjulpet med det her lovforslag. Vi har derfor tænkt os at stille en række ændringsforslag, som vi håber, der vil være flertal for. I sin nuværende form er lovforslaget ikke tilstrækkeligt, siger Charlotte Dyremose.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098