23948sdkhjf

Minister inddrages i stilladsstrid

Stilladsbranchens foretræde for beskæftigelsesudvalget i går får nu udvalget til at sende bolden videre til beskæftigelsesministeren
Stilladsbranchen mødte i går op i Folketinget for at give deres syn på udfordringerne med de skærpede regler om fuld sikring ved opstilling, nedtagning og ændring af stilladser

Under et kort, lukket foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg fremhævede såvel repræsentanter på arbejdsgiver- som medarbejdersiden, at de oplever problemer med at leve op til Arbejdstilsynets krav.

Ifølge brancherepræsentanterne skyldes det, at resten af Europa endnu ikke har indført de skærpede regler, og at de europæiske leverandører derfor ikke har udviklet det materiel, som er nødvendigt, når der både skal tages hensyn til fuld sikring og ansvar for at undgå nedslidning.

Af den grund opfordrede den samlede stilladsbranche til, at branchen - indtil producenterne er klar med ikke-nedslidende løsninger - kan fortsætte med at montere stilladser efter de regler, der har været gældende før kravet om fuld sikring.

- Jeg synes, at udvalget virkede til at være meget lydhøre over for hele den her problematik. De virkede til at være lidt overraskede over, at vi som samlet branche bakker op om det her. De virkede også til at tage det til sig, at vi ikke gør det her, fordi vi er imod fokus på sikkerhed. Tværtimod. Vi gør det, fordi den fulde sikring skal ske på en måde, som ikke nedslider vores medarbejdere, siger Kurt Bo Jensen, formand for Stilladssektionen under Dansk Byggeri til Licitationen - Byggeriets Dagblad umiddelbart efter mødet og fortsætter:

- John (formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 red.) lagde også meget vægt på, at vi jo netop har gjort meget i branchen for at sikre os mod ulykker og ikke mindst nedslidning. Vi har satset meget på uddannelse og implementeret handleplaner. Og det har allerede været med til at minimere nedslidningen med op mod 30 procent.

Ud over dette fokus, gjorde stilladsarbejdernes formand opmærksom på, at den danske stilladsbranche ikke kan udvikle de påkrævede systemer selv.

- Vi er afhængige af de europæiske leverandører, siger John Jakobsen.

Enige politikere

De nævnte udfordringer har fået medlemmerne af beskæftigelsesudvalget til at sende problematikkerne videre til beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Det der gør et enormt stort indtryk er, at det både er arbejdstager og arbejdsgiver, der står sammen om en fælles henvendelse, der siger: “Prøv lige og hør her, I byder os nogle arbejdsmiljøforhold, som gør, at vi bliver slidt ned. Det kan I ikke være bekendt", og det har de sådan set ret i. Jeg kan godt forstå, at stilladsarbejderne og stilladsbranchen er meget utilfredse med det her, siger Peter Juel Jensen, medlem af beskæftigelsesudvalget for Venstre og fortsætter:

- Er der noget vi har respekt for herinde, så er det, når parterne står sammen. Det er jo to vidt forskellige foreninger med hvert sit formål, og når de sammen kan blive enige, så sender det virkelig et signal om, at der er brug for ændringer.

Det er Lennart Damsbo-Andersen (S) enig i.

- Det giver et klart indtryk af, at noget ikke er som det skal være, siger han og fremhæver, at det er tydeligt, at der på nuværende tidspunkt ikke er adgang til de rette remedier.

Samme pointe kommer Peter Juel Jensen ind på efter mødet.

- Indtil de andre lande implementerer reglerne, så bliver der nok ikke udviklet materiale, siger han og fortsætter:

- Derfor sender vi den fine videofilm og det fine brev, som branchen har sendt forud for mødet til ministeren og beder ham om at komme med en kommentar på problemstillingen. Vi beder ministeren om at få løst det her - enten via forligskredsen eller via en forhandling med Arbejdstilsynet og Stilladsbranchen. Ministen kan nok ikke gøre det udenom forligskredsen, så vi bliver nok indblandet.

Peter Juel Jensen understreger, at der kan gå op mod en måned, før der ligger et svar fra ministeren, men han er til gengæld fortrøstningsfuld på stilladsbranchens vegne, når det gælder svaret.

- Jeg tror, at ministeren er et menneske som alle andre, og at han derfor vil have det her løst på den bedst mulige måde, så stilladsarbejdere ikke skal vælge mellem sikkerhed eller arbejdsmiljø, siger han og fremhæver, at en overgangsordning netop kunne være et kompromis.

- Det kunne være en løsning, at vi indfører en overgangsordning, indtil resten af EU-landene tager sig sammen og implementerer reglerne i deres lovgivning, siger han og fortsætter:

- Hvis ikke vi gør noget, stiller vi konkurrencen rigtig dårligt, fordi materialet ikke findes. Det vil sige, at det her i værste fald kan være med til at sende arbejdspladser ud af landet, og det er jo det sidste, vi vil.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093