23948sdkhjf

Kritik af lov om vikarers retsstilling

Beskæftigelsesministerens lovforslag, der giver vikarer muligheden for at få tvister afgjort i Arbejdsretten, møder kritik fra Foreningen Rejsearbejdere.dk
I et brev til beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og Folketingets Beskæftigelsesudvalg rejser Foreningen Rejsearbejdere.dk hård kritik af lovforslag L 15, der sikrer, at ansatte i vikarbureauer fremover kan få tvister afgjort i Arbejdsretten i stedet for ved almindelige domstole.

Lovforslaget blev i oktober førstebehandlet i Folketinget, hvor alle partier tilkendegav, at de var for.

Men som lovforslaget er nu, er der behov for ændringerne, mener Hans Erik Meyer, formand i Foreningen Rejserarbejdere.dk, der repræsenterer rejsende arbejdere.

Han er især utilfreds med, at lovforslaget kun lægger op til, at Arbejdsretten er kompetent i tvister, hvor parterne er medlem af en faglig organisation. Hvis vikaren ikke er medlem af en faglig organisation, skal sagen behandles af de almindelige domstole.

- Lovforslaget er uanvendeligt og løser ikke ligebehandlingsprincippet i Danmark. Vi foreslår derfor, at det bliver udvidet, så det også gælder de underbetalte vikarer, der ikke er fagligt organiseret. Som udkastet ser ud nu, bliver den gruppe svigtet, siger Hans Erik Meyer.

Ud over at vikarer kan få deres sager i Arbejdsretten, betyder lovændringen også, at Arbejdsretten kan pålægge et vikarbureau at efterbetale vikaren, hvis vikarens rettigheder er krænket. Endvidere vil Arbejdsretten også kunne tilkende vikaren en godtgørelse.

Der fremgår desuden af lovforslaget, at vikarbureauer ikke vil kunne pålægges en bod i nogle typer af sager, der afgøres ved Arbejdsretten. Bod anvendes i sager, hvor der er konstateret overenskomstbrud.

Også det punkt finder Hans Erik Meyer kritisabelt.

- Vi mener ikke, at der skal gives den form for rabat til vikarbureauet vedrørende en bod. Dette vil kun få endnu flere vikarbureauer, til ikke at indgå en overenskomst, da man ellers vil kunne blive idømt en bod, siger han.

Lovændringen er sat til at træde i kraft 1. januar 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083