23948sdkhjf

Tre rådgiverhold er i spil til nyt akuthus

I dag stod det klart, at C.F. Møller, Cowi og KHR har vundet første fase af konkurrence om et nyt akuthus til det moderniserede Bispebjerg Hospital
Tre forslag til et nyt akuthus vil føre Bispebjerg-arven videre.

Ud af syv forslag til fremtidens akuthus på det nye Bispebjerg Hospital blev rådgiver- og arkitektvirksomhederne C.F. Møller, Cowi og et konsortium af KHR arkitekter, WHR Architects Europe og Arup Denmark i dag udvalgt til at gå videre i konkurrencen.

- De tre forslag spiller flot sammen med omgivelserne, lyder det fra vicedirektør Claes Brylle Hallqvist, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, der er ansvarlig for byggeprojektet.

Virksomhederne og underrådgivere har dermed vundet første fase af konkurrencen om at skabe et Akuthus til Nyt Hospital Bispebjerg.

C.F. Møller, Cowi og KHR/WHR-konsortiet går nu videre til anden fase af konkurrencen, og den endelige vinder bliver valgt efter sommerferien 2015.

- Opgaven er på mange måder udfordrende. Vi har især hæftet os ved de forslag, som kommer tættest på at rumme den svære balance mellem et moderne hospital med optimal funktionalitet og et fredet hospital med en 100-årig historie, siger formand for dommerkomitéen regionsrådsmedlem Lars Gaardhøj fra Socialdemokraterne.

Det gamle i det nye

De tre vinderhold har skabt et Akuthus, som både lever op til lokalplanens krav om en pavillonstruktur og tegl og har klare referencer til det fredede hospital eller til Nordvest-kvarteret.

- Det er spændende at opleve, at det gamle Bispebjerg Hospital på mange måder er tænkt med i det nye. Det sker for eksempel med forskellige fortolkninger af de gamle pavilloner og i materialevalget. Forslagene genfortæller noget af Bispebjerg Hospital eller Nordvest-kvarteret i det nye, siger Lars Gaardhøj.

En svær opgave

Konkurrencedeltagerne har været ude i en meget kompleks opgave, idet de skulle forholde sig til en stram lokalplan og passe det nye Akuthus ind på et område med et fredet hospital.

- Der er ingen tvivl om, at det har været en svær opgave med mange modsatrettede hensyn. Vi vil gerne have alle funktioner tæt på hinanden, samtidig med at vi ønsker lys og åbne arealer. Der er en masse hensyn til klinikkens funktioner, samtidig med at det skal passe til det eksisterende hospital, siger vicedirektør Claes Brylle Hallqvist.

En del forslag er blevet valgt fra, blandt andet fordi de ikke tilstrækkeligt erkender, at Danmark har fire årstider og en lang, mørk vinter.

- Dagslys er et udtrykt ønske fra både patienter og personale, og derfor har det stort fokus. Vi kan se, at nogle af holdene foreslår store, dybe rum, hvor dagslyset ikke er prioriteret så højt, siger Claes Brylle Hallqvist, der har sat stor pris på endelig at få sat billeder på det kommende hospital:

- Det er spændende, når man laver en helhedsplan, om det også kan fungere, når hospitalet skal designes. Så det har været rigtig rart at se, at planen holder. Helhedsplanen har på det nærmeste givet figurerne, og det betyder, at vi har kunnet fokusere på funktionerne i konkurrenceforslagene.

Den næste fase af konkurrencen er udbud med forhandling, hvor de tre hold skal bearbejde og konkretisere forslagene sammen med byggeorganisationen på Bispebjerg Hospital.

- Det bliver fedt at se de bearbejdede forslag. De mangler stadig lidt, hvilket er naturligt i en to-faset konkurrence. Jeg ville ikke kunne vælge en endelig vinder i dag, siger Claes Brylle Hallqvist.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109