En fejl udskyder støtte til solceller
På grund af en fejl i EUs afgørelse i den danske PSO-sag kan støtten til solceller alligevel ikke træde i kraft i 2014
Årsagen er endnu uklar, men af et dokument sendt fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet til Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg fremgår det, at på trods af at EU-Kommissionen formelt har godkendt Danmarks støtte til blandt andet solceller, så har det vist sig, at der er fejl og uklarheder i Kommissionens afgørelser, som betyder, at der skal udarbejdes korrektioner til afgørelserne. Støttereglerne til sol- og vindenergi, som blev vedtaget i sommeren 2013 kan derfor først træde i kraft, når Kommissionens korrektioner er klar i begyndelsen af det nye år. Der er endnu ingen tidsplan for, hvornår sagen er afsluttet.
Solcelleejere i knibe
Ifølge klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) er det noget teknisk og ikke noget politisk, der gør, at støttereglerne ikke kan træde i kraft.
- Den indrømmelse, vi er kommet med i forhold til EU-Kommissionen, ligger stadig fuldstændig fast. Men den fejl, som er i afgørelsen er ikke mere lille bitte, end at vores støtteregler ikke kan træde i kraft. Vi er i allerede i dialog med EU-Kommissionen om sagen og jeg vil tage til Bruxelles onsdag (i går, red.) og ved den lejlighed tage sagen op med energikommissæren og med konkurrencekommissæren, siger han.
Licitationen - Byggeriets Dagblad har før fortalt om, hvordan EU-Kommissionen siden foråret har fastholdt, at det danske PSO-system er traktatstridigt.
Kommissionen mente, at ordningen diskriminerer importeret elektricitet, da det danske PSO-gebyr pålægges al el, som forbruges i Danmark, mens det kun er danskproduceret el, som har adgang til de støtteordninger, der finansieres af PSOen.
Men efter måneders tovtrækkeri nåede regeringen og EU-kommissionen frem til en løsning i PSO-striden. Løsningen betyder, at størstedelen af de aftalte støtteordninger vedrørende sol- og vindenergi sættes i kraft og de generelle PSO-lempelser på 9,8 mia. kroner, der blev aftalt i vækstaftalen, gennemføres.
Foruden en afklaring omkring vækstpakkens PSO-lempelser indebærer løsningen, at udenlandske producenter af vedvarende energi får en begrænset adgang til de danske støttekroner.
Det sker i første omgang som en forsøgsordning, hvor man udbyder 20 MW solceller samlet set i 2015-2016. Heraf får udenlandske producenter adgang til at byde på maksimalt 2,4 MW over de to år.
Mens tvisten mellem Danmark og EU-Kommissionen har stået på, har de verserende statsstøttesager vedrørende solceller og vindkraft ikke kunnet godkendes. Det har bragt en række danske solcelleejere og virksomheder i knibe, fordi de ikke kan få udbetalt en del af de støttekroner, som de er blevet lovet.
For nar i EU
Hos Dansk Folkeparti ærgrer energiordfører Mikkel Dencker sig over, at solcelleejerne nu igen skal holdes hen.
- Det er for mig ikke fuldstændig klart, hvad det nu er, der gør, at reglerne ikke kan træde i kraft. Jeg forventer derfor, at vi får en orientering i energiforligskredsen ved først kommende lejlighed. Lige nu afventer jeg, at ministeren kommer frem til en acceptabel løsning. Men i DF mener vi som udgangspunkt ikke, at EU skal være overdommer i forhold til vores grønne omstilling - det må være en sag for Folketinget, siger Mikkel Dencker.
Enhedslistens energiordfører Per Clausen, er heller ikke begejstret for, at støtten til solceller igen udsættes.
- EU har holdt os for nar i den her sag i henved to år, fordi man ikke har kunnet finde en løsning. Nu har man så endelig fundet en løsning, og så viser det sig, at EU åbenbart har forkludret det i processen, så det alligevel ikke kan træde i kraft nu. Vi vedtog loven i 2013 med bestemte støttesatser i 2013 og 2014 og nye og lavere satser i 2015. Det her kan derfor betyde, at nogle kommer til at få en lavere støttesats, end det var tiltænkt. Jeg synes, det er helt ubegribeligt, hvad det er, der foregår i Kommissionen, når de nu meddeler, at deres afgørelse først kan gælde fra 2015, siger han.
Branche som gidsler
Chefkonsulent i branche- og arbejdsgiverorganisationen Tekniq, Søren Rise, er også uforstående over for, hvorfor det tager så lang tid at få sagen løst.
- Der er ikke grund til at udtrykke begejstring over sagsbehandlingen. Det er en hel branche, der er blevet taget som gidsler af EU-Kommissionen, og det er ikke rimeligt. Desuden er det trist for de mennesker, der har investeret i solceller, at de ikke kan regne med, hvornår de vil få deres støtte, siger Søren Rise.
Den løsning, der i efteråret blev fundet frem til, har kun gjort op med diskriminationen for årene 2015 og 2016 - fra 2017 og frem skal Danmark således finde en ny måde at løse diskriminationsproblematikken på.