Det sikre stillads findes allerede
Peri Danmark håber, at det fornyede fokus på sikker stilladsmontage får kunderne til også at efterspørge Peri Up-systemet
Det er kun" et spørgsmål om økonomi. Systemerne findes.
Sådan siger Kim Hass, direktør i Peri Danmark.
Peri, der er tysk ejet verdensomspændende koncern, har et stilladssystem med et forudmonteret rækværk, som monteres fra dækket under og dermed yder beskyttelse, når stilladsmontøren skal op på næste dæk.
- Stilladset er ikke udviklet i går og bruges mange steder i verden og er uden børnesygdomme, siger Kim Hass.
Spørgsmålene om sikker stilladsmontering er aktualiseret af, at nu tre år gamle regler for arbejde i højden efter planen skal håndhæves af Arbejdstilsynet her fra årsskiftet.
Reglerne skal gøre arbejdet med stilladsmontage mere sikkert blandt andet ved brug af sele og/eller opskydelige rækværker. Stilladsbranchen er imidlertid stærkt utilfreds med, at leverandørerne ikke som aftalt har leveret nye montagevejledninger, som skulle angive metoder for sikker montage fra 1. januar i år.
Ekstra fokus
En arbejdsnedlæggelse før jul blandt samtlige 600 københavnske stilladsarbejdere satte fokus på problemet. Det betyder, at stilladsbranchen og Arbejdstilsynet sætter sig sammen for at aftale hvad der skal ske fremadrettet, formentligt i form af udarbejdelse af en ny branchevejledning.
- Men systemer for 100 procent sikker montering findes allerede, og vi håber, at det fornyede fokus på reglerne vil give overblik over mulige løsninger og hvem der kan og hvem der ikke kan, siger Morten Sterregaard-Raahauge fra Peri.
Få danske kunder
Peri kalder sit system for Peri Up, der produceres på moderselskabets fabrik i Weissenhorn i Sydtyskland. Det findes både som rammestillads og som modulstillads med enkeltsøjler.
Fælles er, at de kan monteres nede fra, så der er rækværk i næste højde, når det videre arbejde skal udføres. Tilsvarende kan også endegavle monteres fra dækket under.
Modulstilladset med enkeltsøjler kan udføres i forskellig bredde. Der er også mulighed for anhugning, hvis der i visse situationer er brug for arbejde i sele.
- Indtil videre har vi ikke mange danske kunder, der bruger vores system. Det kan imidlertid leveres med kort varsel. Der er derfor ingen undskyldning for, at branchen ikke kommer i gang. Vi ved godt, at det er dyrt, hvis alt grej skal skiftes ud, men vi håber, at der nu kommer fokus på, at der findes velafprøvede systemer med al den dokumentation, som man ønsker, siger Morten Sterregaard-Raahauge.
Brug for støtte
Formanden for Dansk Byggeris stilladssektion Kurt Bo Jensen fra Herlev Stilladser anerkender, at der findes facadestilladser, der leverer løsninger, som for standardarbejde ikke nødvendiggør brug af sele.
- Jeg tror, at alle leverandører har facadestilladser med en form for opskydelige rækværk. Jeg vil ikke her give karakter til det ene frem for det andet. Problemet er ikke så meget, at løsningerne ikke findes. Problemet er, at branchen samlet set vel har grej for omkring en mia. kroner. Det udskifter man ikke lige uden videre. Derfor finder vi andre metoder uden at gå på kompromis med sikkerheden, siger Kurt Bo Jensen.
Han mener, at hvis branchen skal tage et kvantespring, så skal store dele af branchens grej skrottes.
- Skal det ske inden for en overskuelig årrække, så foreslår vi, at Folketinget gennemfører en slags ophugningsstøtte som man tidligere har gjort med små fiskekuttere. Hvis vi har grej for en mia. kroner kunne støtten være på en halv mia. kroner. Så ville vi være på vej, mener stilladsformanden.
Kurt Bo Jensen mener i øvrigt, at kunderne må vænne sig til, at stilladser i fremtiden bliver dyrere, fordi der kræves større, bredere og stærkere stilladser.
Han oplyser, at de fleste stilladsfirmaer løbende udskifter og fornyer deres grej.
- Hos os i Herlev Stilladser har vi siden 2005 løbende skiftet ud, så 90 procent af vores materiel i dag vejer under 10 kilo. De fleste er glade for det grej, de arbejder med, og vi supplerer naturligvis til det vi har. Så en total udskiftning er en kæmpemæssig investering for den enkelte og for branchen - derfor kunne en støtteordning være en god ide, siger han.