23948sdkhjf

Christiansfeld i fint selskab

Den gamle sønderjyske by vil nu optages på verdensarvslisten for kultur
Kulturminister Marianne Jelved (R) har på den danske stats vegne officielt underskrevet en ansøgning på et 400 sider langt værk til FN-organisationen Unesco om at få bykernen i Christiansfeld på verdensarvslisten over umistelige bygninger, monumenter, kulturlandskaber og naturområder. Listen omfatter allerede blandt andet pyramiderne, Akropolis, Taj Mahal, Den kinesiske Mur og Operahuset i Sydney samt herhjemme: Kronborg, Jelling-monumenterne og Roskilde Domkirke.

Christiansfeld har været på en såkaldt "venteliste" siden 1993, og siden da er der ofret cirka 100 mio. kroner på en restaurering af de gamle brødremenighedshuse i bykernen i bestræbelserne på at bevare bygningernes arkitektoniske standard og særkende.

Æstetik og religion

Flere steder i verden findes brødremenighedsbyer, der alle kobler arkitektur med æstetik og religion, men Christiansfeld i Kolding Kommune er den bedst bevarede og den fineste og mest helstøbte af dem alle.

Byen fremstår i dag næsten som da bygningerne blev opført for 200 år siden, og en stor del af husene er fredede.

Brødremenigheden grundlagde og byggede byen Christiansfeld efter den klassiske brødremenighedsbys byplan. Det skete efter invitation fra kong Christian den 7. og med inspiration fra hans rådgiver Struensee.

Det næste der sker er, at Unesco sender et hold eksperter på besøg i Christiansfeld, og først i 2015 bliver sagen afgjort.

Arkitekt Bolette Lehn Petersen fra Kulturstyrelsen skal fungere som kontaktled mellem Unesco og Kolding Kommune.

Danske ansøgninger

Danmark har allerede ansøgninger liggende hos Unesco, der anbefaler Stevns Klint og Vadehavet som verdenskulturarv.

Med den seneste anbefaling af Christiansfeld foruden et unikt jagtområde i Nordsjælland er der således i alt fire kandidater til Unescos verdensarvsliste.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093