Lave oliepriser er positivt
Så det gavner altså dansk produktion, herunder ikke mindst også byggeriet, at energien kan fås til en lavere pris. Det er en høj og afgiftstung post i virksomhedsregnskabet, når der for eksempel skal indkøbes dieselolie til entreprenørmaskinerne. Og jo større maskinparken er, jo mere skal der købes.
Det må dog ikke betyde, at vi bare igen fyrer løs uden omtanke. For det omhandler jo miljøet, og det netop overståede klimamøde i København peger med al tydelighed på, at kloden hár taget skade af vores måde at bruge ressourcerne på, og at disse skader blot vil blive værre, hvis vi igen bare pulser løs.
Det er vigtigt, at ambitionerne på energiområdet holdes oppe. Og en renoveringsindsats, hvor virksomhederne måske kan skære lidt i omkostningerne til energi, vil alt andet lige betyde bedre priser til bygherrerne. Når vi samtidig kan bruge de ekstra arbejdspladser i byggeriet ved at gøre en indsats for miljøet, er der ikke meget at betænke sig på.
En langvarig periode med lave energipriser vil dog kunne få en negativ effekt i forhold til alternative energiformer og de store planer der ligger frem til 2020 med store reduktioner af CO2 med videre.
Men lad nu byggebranchen og andre industrielle virksomheder nyde lidt godt af noget billigere energi.
Vi har en række store planlagte anlægsarbejder som skal løbes i gang i de kommende år, herunder Femern, og lavere energipriser til den og til det igangværende metrobyggeri vil alt andet lige betyde lavere anlægsomkostninger.
Uanset hvad må vi nok i en rum tid fremover indstille os på, at energi koster penge. Det er store investeringer der står foran os i energisektoren for at udnytte de alternative energiformer. Så nyd det, mens vi kan spare lidt på dieselkontoren.