23948sdkhjf

Byggeriet knækker ikke ulykkeskurven

Bygge og anlæg har kedelig førsteplads som den branche, der har flest alvorlige arbejdsulykker
Landets byggepladser er fortsat blandt de allerfarligste arbejdspladser.

Arbejdstilsynets netop offentliggjorte årsopgørelse for 2013 viser, at bygge- og anlægsbranchen er den branche, der har flest alvorlige arbejdsulykker, samt at det generelt er dobbelt så farligt at være beskæftiget ved bygge og anlæg som i andre brancher.

Tallene viser også, at det ikke er lykkedes at knække ulykkeskurven.

- Det er træls at se de her tal, men vi må samtidig også sige, at det ikke er overraskende, at ulykkeskurven ikke er knækket. Det var i vinter, at branchen og Beskæftigelsesministeriet præsenterede en handleplan for at få nedbragt antallet af arbejdsulykker. Vi har igangsat et par vigtige og relevante projekter med hensyn til dels bygherren og de projekterendes rolle, dels de unge, og det er begge projekter, som er langsigtede og som vi forventer os meget af. Vi håber, at vi kan se de første målbare resultater i de kommende års ulykkesstatistikker, men det er en supertanker, vi er ved at vende, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Ad den slagne vej

Heller ikke Søren Schytte, formand for BAT-kartellets arbejdsmiljøudvalg, er overrasket over tallene.

- Vi fortsætter desværre ud af den slagne vej med alt for mange ulykker, og også alt for mange alvorlige ulykker. Vores fælles handlingsplan vil være med til at skabe mere opmærksomhed og fokus på ulykkesforebyggelse, men det er ikke handlingsplanen i sig selv, der får ulykkeskurven til at knække. Det er først, når virksomhederne forholder sig kritisk til arbejdsmiljøet og lader det indgå i al planlægning, at det virkelig vil rykke. En række virksomheder er i gang, men vi mangler at få rigtigt mange flere med. Og netop når man ved, at et bedre arbejdsmiljø også giver bedre bundlinje, er det dobbelt ærgerligt, at flere ikke har indset det, siger Søren Schytte.

Flest alvorlige ulykker

Både målt i antallet af ulykker og i forhold til beskæftigelsen i branchen er der i 2013 sket et lille fald i antalet af ulykker i forhold til året før. Sammenlignet med årene 2009 og 2010 er der imidlertid tale om flere ulykker.

- Der er kommet meget mere fokus på at anmelde ulykkerne, så der har formentligt tidligere været tale om en underrapportering, så det er ikke sikkert, at der skete flere ulykker i 2013 end i 2009, mener Mette Møller Nielsen.

Når det handler om alvorlige ulykker med forventet sygefravær på mindst tre uger har bygge og anlæg en kedelig førsteplads, viser årsopgørelsen. Det er inden for anlægsarbejde, der sker forholdsmæssigt flest alvorlige ulykker.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097