De store byer løber fra provinsen
Der er gang i byggeriet i København og Aarhus, mens provinsen halter bagefter. Udflytning af statslige arbejdspladser kan løse noget af problemet, mener Venstre og Dansk Folkeparti
Det viser den nye konjunkturanalyse fra Dansk Byggeri, der tegner en todeling af landet. Hvor boligpriserne og beskæftigelsen stiger i de to største byer, går det den modsatte retning i resten af landet.
En af årsagerne er, at det står rigtig sløjt til på det private marked. Boligejerne holder på deres penge og investerer ikke i nybyggeri eller større renoveringsprojekter. Det får virksomhederne til at holde igen med at udvide butikken eller bygge nye lagerlokaler.
- Der er brug for en kædereaktion, hvor borgerne for alvor begynder at tro på fremtiden. Det giver omsætning til virksomhederne, der begynder at ansætte folk og øge produktionen, som så igen giver os alle sammen en større jobsikkerhed og dermed også mulighed for at investere og sætte gang i privatforbruget igen. Den kædereaktion er vi begyndt at se i København og Aarhus, det hele står lidt i stampe i Aalborg og Odense, mens der endnu ikke er nogen tegn på Fyn og i resten af Jylland og Sjælland, siger Maria Schougaard Berntsen fra Dansk Byggeri.
Hun understreger dog, at der på sigt er flere vækstcentre end København og Aarhus.
- Aalborg og Odense vil også spire, men det vil ske over længere tid. Og så vil oplandskommuner også på sigt blive trukket med op på grund af tilflytning, siger hun.
Velkendt på Borgen
På Christiansborg er problemet velkendt, men hvordan man fra politisk hold kan løse det, er der mange bud på.
Socialdemokraternes ordfører for landdistrikter og øer, Lennart Damsbo-Andersen, er enig med Maria Schougaard Berntsen i, at borgerne i udkantsdanmark skal have is i maven og tro på, at der igen bliver gang i beskæftigelsen.
- Folk skal have tillid til, at det kommer til at fungere. Vi har fra politisk hold afsat mange milliarder de kommende år på at holde gang i beskæftigelsen inden for bygge- og anlægssektoren. Der er Togfonden, supersygehusene og så er Boligjob-ordningen blevet genindført. Så der er allerede sat ting i værk, for at skabe aktivitet i yderområderne, siger han.
Turisme
Hos SF er landdistrikts-, og ø-ordfører, Eigil Andersen, enig i, at regeringen allerede har forsøgt at sætte gang i byggeriet med Bolig-jobordningen, ligesom også Togfonden og Femern-forbindelsen kommer til at skabe aktivitet i landdistrikterne.
- Som politikere er det vigtigt, at vi forsøger at bidrage med det vi kan - også inden for bygge- og anlægssektoren. Men det er vanskeligt, for udviklingen i yderområderne er påvirket af den generelle økonomiske udvikling. Så det er svært at løse, siger han.
Eigil Andersen peger på, at turisme kunne være en del af løsningen.
- Turismeaktiviteterne skal drejes væk fra kun at handle om hovedstaden og hen mod naturoplevelser. Det kunne få folk til landdistrikterne. Stigende efterspørgsel på sommerhuse og feriecentre vil også skabe gang i byggeriet og større omsætning i butikkerne, siger han.
Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen, mener ikke, regeringen gør nok for at få gang i byggeri og beskæftigelse i yderområderne. Han synes, der mangler politisk mod og vilje.
- Vi har for første gang fået en minister for landdistrikterne, men der er endnu ingen konkrete initiativer. Der skal skabes positiv vækst. Lige nu går det den anden vej. Det er en negativ spiral, siger han.
Udflytte arbejdspladser
Et af Venstres bud på, hvordan man skaber vækst i yderområderne er ved at udflytte statslige arbejdspladser.
- Det var vi allerede i gang med, da vi sad i regering. Vi vil fortsætte med at skabe gang i byggeriet ved en aktiv udflytning af statslige arbejdspladser. Det vil betyde vækst i hele Danmark i stedet for kun i hovedstaden. Lige nu tror staten kun, at der er noget, der hedder København og Aarhus. Det er der, de bygger. På den måde kommer staten til at gå foran i den kedelige udvikling, siger Thomas Danielsen.
Mette Hjermind Dencker, ordfører for landdistrikter og øer for Dansk Forkeparti bakker Venstre op i, at statslige arbejdspladser skal flyttes til provinsen.
- Vi skal flytte arbejdspladserne - hvor der er arbejde at få, er der folk, der flytter hen. Vi ønsker, at lave en undersøgelse af, hvor mange statslige arbejdspladser, der kunne egne sig til at være hjemmearbejdspladser. På den måde kunne man have sit arbejdsliv i hovedstaden, men bo i et udkantsområde. Det ville give folk et incitament til at investere i deres boliger, siger hun.