23948sdkhjf

Nordjyder har styr på de store maskiner

Aars-virksomheden Techno-Matic leverer styringsmoduler til JCB – og nu også til skovmaskiner på gigantisk canadisk marked
Det er i bogstavelig forstand det nordjyske firma Techno-Matic fem km nordvest for Aars i Himmerland, der styrer hos den britiske maskinkæmpe JCB. I hvert fald når JCB skruer nye teleskoplæssere sammen. Techno-Matic har i en årrække leveret styringsmoduler til JCB-fabrikken i Rochester i England.

- Vore styringsmoduler kontrollerer teleskoplæssernes hydrauliske funktioner og sørger også for, at alle sikkerhedssystemer fungerer som de skal. For et par år siden fornyede vi aftalen med JCB, og vi er nu i dialog om opdatering af enheder, fortæller Techno-Matics indehaver og adm. direktør, Knud M. Sørensen.

Mens samarbejdet med JCB er solidt manifesteret og funderet, er blækket lige ved at tørre på en anden aftale, Knud Sørensen og Techno-Matic har lavet på eksportfronten. Virksomheden bevæger sig over Atlanten til Canada, hvor firmaet Rotobec netop har fået sit første målesystem fra Aars.

- Rotobec producerer tilbehør til store skovmaskiner, og Canada er altså verdens tredjestørste skovnation. Vores system TM2200 bruges til at analysere data på fældning af træer. Målet er at optimere træets salgsværdi, som vi også leverer systemer til herhjemme. Vi kan fortælle systemet hvilke træarter, størrelser, opskæringer og andre detaljer om, hvordan savværket helst vil modtage træet i denne eller næste uge. Dermed værdioptimerer vi og sikrer den bedste pris for træet, forklarer Knud Sørensen.

En elektriker begyndte

Det hele ligger i små, grønne printplader monteret med komponenter og sluttelig puttet ind i en boks. Nogle med skærm, nogle uden. Og det var en elektriker, der lagde grunden til Techno-Matic ved at trække kabler på skovmaskiner fra virksomheden Silvatec i Farsø.

- Børge Sørensen – og vi er ikke i familie – var uddannet elektriker og arbejdede på forskellige virksomheder i området. Silvatec Skovmaskiner blev hans første kunde som selvstændig. De skulle bruge en mand, der kunne lave el på skovmaskinerne. Det klarede Børge Sørensen, samtidig med at han passede sit job som ansat elektriker. Men hen ad vejen fik han nok at gøre med maskinerne til, at han i 1986 kunne starte sit eget firma i Aalestrup, fortæller Knud M. Sørensen.

Den driftige elektriker kunne hurtigt se, at der ikke kun var behov for el, men også elektronik. Så han ansatte en ingeniør, og kunderne kom selv, fordi de havde hørt om, at Børge Sørensen kunne skabe løsninger.

Mens Børge Sørensen udviklede Techno-Matic i Himmerland, var Knud M. Sørensen direktør for firmaet Nordjysk Reservedelslager Aalborg A/S, som leverede og producerede reservedele til biler. Alle dele til "skelettet" i person- og varevogne.

Fra tal til elektronik

- I 2009 var vi og Klokkerholm Karosseridele i Hjallerup ene tilbage på markedet i den branche. Det endte med, at Klokkerholm købte Nordjysk Reservedelslager, og i første omgang blev jeg viceadm. direktør hos Klokkerholm. Men jeg kom også til at tale med Børge Sørensen, som havde sat Techno-Matic til salg efter et par hårde kriseår. 1. december 2009 overtog jeg så firmaet, fortæller Knud M. Sørensen.

Den nyslåede virksomhedsejer er oprindelig revisor. Da han overtog Techno-Matic, havde han ikke det store begreb om udvikling af højteknologisk elektronik.

- Der var rigtig dygtige folk ansat på Techno-Matic, og det er der heldigvis stadig. Men i bund og grund handler det "bare" om, at vi skal åbne og lukke for nogle ventiler. Det kræver naturligvis mange rigtige input til ventilen, forklarer Knud M. Sørensen.

- Vore kunder er typisk nogle, der laver større maskiner. Vi indgår som en neutral enhed. Når man skal lave et styringsmodul til hydraulik, skal hydraulikventilerne åbne og lukke elektronisk efter givne mønstre. Ventilåbningen skal styres alt efter maskinens funktioner, som igen hænger sammen med kundens ønsker om, hvad maskinen skal kunne. Det kobler vi så også sikkerhed på.

- Umiddelbart lyder det naturligvis enkelt, men det drejer sig altså om styring med komplekse data, hvor vi også skal have sikkerhedsmæssige aspekter med. Der er mange standarder, der skal opfyldes, før vores produkt er godkendt, siger Techno-Matic direktøren.

Et grønt print

- Vi får hele tiden spørgsmål fra folk, der vil have hydraulikstyring af et eller andet. Lige i øjeblikket er vi derfor ved at bløde op på kategorierne. Hidtil har vi arbejdet meget i produkt-bokse. Vi har lavet mange enheder, der nok var lidt for specifikke og til enkelte produkter. Derfor satser vi nu på at udvikle bredere og derefter specificere produkterne til de forskellige opgaver, siger Knud M. Sørensen.

- Det hele ender op med et grønt print med nogle komponenter. Vi designer selv printet og får det trykt. Komponenterne køber vi ind og sender dem med printet ud af huset til robot-montage. Derefter får vi de færdigmonterede print retur og laver en test af hvert enkelt. Typisk skal de monteres i en form for kasse. Vi støber med to-komponent materiale omkring printet nede i kassen, så det er beskyttet mod rystelser, temperaturpåvirkninger og andet, som kunne påvirke funktionen. Måske skal der display på boksen. Nogle kunder ønsker, at vi leverer enheden med ledninger og eventuelt et helt ledningsnet, fortæller Knud M. Sørensen.

Styring til fældehoveder

En af Techno-Matics helt store kunder, foruden JCB, er Højbjerg Maskinfabrik – HMF. Aars-virksomheden producerer masser af kontrolsystemer til lastbilkraner. Styringerne til skovmaskiner er også en specialitet. Her laver Techno-Matic med Knud M. Sørensens ord "lidt forskelligt". Men de primære styringer er til fældehoveder og til opsamling af data på det, der fældes.

- Et fældehoved kan rumme en utrolig mængde hydraulik til de mange funktioner, det skal magte, siger direktøren.

Foruden alle systemerne til hydraulikstyring, arbejder Techno-Matic med præcis tilsvarende styresystemer til el-drevne maskiner.

- El-motorer kan vi i princippet få til at lave det samme som hydraulik. Al beregning ligger i, hvad det er for en masse input, vi skal tage hensyn til for at nå resultatet, forklarer Knud M. Sørensen den enkle logik i kompliceret, højteknologisk kontrol.

Foden indenfor

Foruden til lastbilkraner, skovmaskiner og entreprenørmaskiner, leverer Techno-Matic styringssystemer til blandt andet fyringsanlæg, landbrugsmaskiner, traverskraner og jernstøbemaskiner. Netop nu er det nok skovmaskinerne, der får speciel opmærksomhed som følge af den nye aftale i Canada.

- Det betyder meget, at vi får foden indenfor på et så stort marked. Naturligvis kommer vi ikke til at rejse landet tyndt for at finde nye kunder. Men bare det at have en reference i Canada kan ikke undervurderes. Hele 10 procent af verdens samlede skovareal findes i Canada, så der er et vist potentiale, fastslår direktør Knud M. Sørensen.

Techno-Matics TM2200 blev i øvrigt godkendt til brug i de tyske statsskove i fjor, og den nordjyske virksomhed har også foden inde hos producenter af skovmaskiner i Frankrig, Belgien, England og Irland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094