Dilemmaer blev hevet frem på Building Green
Bæredygtighedsdilemmaer var i fokus på Building Greens sidste dag
Dilemmaerne blev læst op af erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, og flere gange undervejs måtte publikum trække på smilebåndet, når de blev præsenteret for de forskellige historier.
Et af dilemmaerne gik på diskussioner mellem et par fra Aarhus, som ikke kan blive enige om, hvordan de skal bygge drømmehuset op på deres nyindkøbte grund. Den kvindelige hovedperson drømmer om en grøn husudgave, mens hendes mand er mere traditionel og i stedet vægter store fladskærme og en jacuzzi.
Alle i panelet var enige om, at den mandlige hovedperson bør lytte til den kvindelige.
- Det virker som om, at han har en forestilling om, at bæredygtigt byggeri både er grimt og trist at bo i. Sådan er virkeligheden ikke, sagde Connie Hedegaard blandt andet.
Michael H. Nielsen pegede desuden på et kompromis, hvor den grønne udgave suppleres med et svensk udendørsbad.
- Her fyrer man med brænde og er på den måde mere energisparemæssigt orienteret, sagde han.
Enighed med forskelle
Generelt var enigheden stor blandt deltagerne, der alle vægtede, at investeringer i bæredygtighed sparer sig selv hjem.
- Hvis ikke man investerer, så kan det hurtigt gå hen og blive dyrt, og man får dermed sværere ved at få råd til turen til Thailand, sagde Per Clausen blandt andet til et dilemma, hvor en mandlig hovedperson modsat sin kone og børn mener, at renovering af familiens 60er hus er mere presserende end en rejse til Thailand.
Per Clausen lagde generelt vægt på, at det fra politisk side skal gøres nemmere at træffe bæredygtige beslutninger, og han pegede i den forbindelse på tilskudsordninger.
Det fik både Connie Hedegaard og Michael H. Nielsen til at fremhæve Enhedslistens deltagelse i finanslovsforhandlingerne som et mulig startskud til at få oprettet tilskudsordningerne, men her afviste Per Clausen, at punktet vil komme til at fylde.