Ny pris går til Gamle Mursten
Virksomheden Gamle Mursten blev hædret med Building Green og InnoBYGs nye pris - Det Bæredygtige Element på Building Green-messens sidste dag
Det er første gang, at prisen bliver uddelt, og Gamle Mursten blev udråbt som vinder, da juryen vurderede, at virksomheden både har miljømæssig, økonomisk og social værdi.
- Gamle Mursten har været en toneangivende virksomhed, som har vist en revolutionerende tilgang til genbrug af byggematerialer. De har gjort nedrivning til en kompetence, hvor det handler om ikke bare at rive gammelt ned, men også genbruge det, som fjernes, når der efterfølgende skal bygges nyt. På den måde har de været bannerførere for bæredygtig nedrivning, siger Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects, der som leder af juryen overrakte prisen, om vinderen.
Det er dog ikke kun virksomheden, som får ros. Også det personlige engagement hos ejer og adm. direktør, Claus Juul Nielsen udgør en medvirkende årsag til, at lige netop Gamle Mursten løb med hæderen:
- Claus Juul Nielsen har et kæmpe personligt engagement i ikke bare bæredygtighedstanken, men også i lokalområdet, hvor virksomheden blandt andet ansætter mange, som ikke passer ind i andre virksomheder. Claus er et forbillede for branchen, og juryen ville ønske, at der fandtes flere af den slags mennesker, siger Signe Kongebro.
Glad virksomhed
Virksomheden Gamle Mursten ryster via vibrationer gammel mørtel af mursten, så de kan genbruges i nye byggerier, og de sætter stor pris på anerkendelsen.
- Det er en vidunderlig situation at stå i, når man får opmærksomhed fra folk i branchen, der virkelig ved, hvad der sker i markedet. Så har det ekstra betydning, siger Claus Juul Nielsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad og fortsætter:
- Man er nødt til at være dedikeret, hvis tingene skal lykkes. Jeg kan kun sige tak til medarbejdere og alle de kunder, der har været first movers og modige nok til at satse på det her område. De har gjort, at virksomheden eksisterer i dag.
Claus Juul Nielsen tror, at prisen vil få yderligere positiv effekt på virksomheden.
- Om den får direkte betydning, kan jeg kun gisne om, men vi har arbejdet hårdt på at fortælle vores historie, og det her giver os en rigtig god mulighed for at give et indblik i det arbejde, vi laver og mulighederne her, siger han og understreger, at han håber, at virksomheden snart får en konkurrent.
- Vi har ikke nogen at måle os med, og hvis vi for alvor kan vise, at der er et marked, så har vi virkelig opnået noget. For der er en grænse for, hvad vi alene kan gøre for miljøet. Det vil give endnu mere, hvis vi var flere spillere om buddet.
Kæmper miljøkampen
Claus Juul Nielsen fremhæver, at Gamle Mursten til næste år fordobler sin kapacitet til 20.000 sten om dagen. Der bliver oprettet en ekstra produkionsenhed i Hedehusene, og virksomheden vil desuden i højere grad også satse på halve sten.
- Der er en brusende fremtid på det her marked. Vi har en ordretilgang, der strækker helt ind i 2017, siger han.
Alt i alt er Claus Juul Nielsen glad for bæredygtighedsbølgen, som også illustreres af tilstrømningen til Building Green-messen.
- Hver gang der er nogen, der taler om miljøet, så bliver det nemmere for os at sælge mursten og vise fremtiden her, siger han.