VVS-svende oplever reallønsfremgang
Selv om overenskomst ikke gav forhøjelse af prislisterne, har vvsere og blikkenslagere på akkord fået flot lønfremgang
I 2013 var den gennemsnitlige timeløn for både blik- og rørarbejde i akkord på 287,63 kroner. Det er en fremgang på 2,5 procent.
Det viser en analyse, som Blik- og Rørarbejderforbundet har lavet af alle akkordregnskaber, som er registreret i forbundet.
Udviklingen glæder forbundsformand Max Meyer - ikke mindst fordi et reelt sammenbrud i OK-12 og efterfølgende opsamling i forligsmandens mæglingsskitse indebar, at der ikke skete nogen regulering af prislisterne.
- Ved uændret tempo skulle udviklingen ret beset have været nul, men akkordsvendene har givet den en skalle og har arbejdet hurtigere og mere effektivt. Samtidig skal man ikke være blind for, at mange sjak har været insisterende på at få skrevet alt ekstraarbejde på akkordregnskabet, hvor de måske, hvis vi havde fået en regulering som i de andre byggefag, havde været knap så nøjeregnende. Jeg tror, mange akkordsvende har sagt, at arbejdsgiverne ikke skal slippe gratis fra at vi ikke fik reguleret prislisterne, siger Max Meyer.
I eksempelvis overenskomsterne mellem Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F blev der i 2012 aftalt en forhøjelse af akkordsatserne på 2,5 procent over hele overenskomstperioden. En sådan stigning har vvs-svendene med andre ord opnået alene i 2013.
Positiv spiral
Også de timelønnede i vvs-branchen har fået reallønsfremgang i 2013, viser Blik- og Rørarbejderforbundets lønstatistik. Her er stigningen på to procent. Med en inflation på 0,8 procent i 2013 indebærer det, at de timelønnede vvsere efter fire år med markant reallønstilbagegang sidste år havde reallønsfremgang.
- Vi glæder os naturligvis over, at tillidsrepræsentanter og kolleger i mange firmaer har fået forhandlet nogle fornuftige lønstigninger hjem. Folk har holdt igen og vist tilbageholdenhed, mens krisen var værst. Nu er udviklingen heldigvis ved at vende og beskæftigelsen er blevet bedre og dermed er der også mere konkurrence om arbejdskraften. Det er forhåbentlig en positiv spiral, siger Max Meyer.
Procentuelt er lønnen steget mest i Sønderjylland, mens roskildegenserne har den højeste løn. De bornholmske vvsere er ene om at have oplevet reallønsfald sidste år.
Venter på industrien
Årets overenskomstforhandlinger mellem Tekniq og Blik & Rør er kun ganske småt kommet i gang.
Der er nedsat nogle forberedende udvalg, men der forventes først egentlige forhandlinger, når der ligger et overenskomstresultat for industrien. Her sigter DI og CO-industri på at være færdig i den kommende weekend, men iagttagere vurderer, at det er mere realistisk, at en aftale først er på plads i weekenden 15.-16. februar.
Blik & Rør forhandler også overenskomst med DS Håndværk & Industri.
Også forhandlingerne mellem Byggegruppen i 3F og Dansk Byggeri går først ind i en intensiv fase, når industrien er på plads.