Ny populær manual for byggebranchen
Nyrevideret hvidbog om bygningsrenovering skal give overblik, samle spredt viden og forhåbentlig give inspiration til byggebranchen
At mange bygherrer og entreprenører er beskæftiget med renovering giver et øget behov for videndeling.
Derfor udkommer Hvidbog Om Bygningsrenovering nu i en anden, nyrevideret og opdateret udgave.
Bogen, der er udgivet at Bygherreforeningen og Grundejernes Investeringsfond, har som ambition at samle den nuværende viden og erfaringer med renovering i Danmark.
Det er måske en lidt stor mundfuld når forfatterne - Mikkel Havelund, Advice A/S og Graves Simonsen, Bygherreforeningen - kun har givet sig selv 91 sider, men som inspirator virker rapporten med det statelige navn hvidbog ganske overbevisende.
Det samlede overblik har hidtil udmærket sig ved sit fravær, hvilket har været en hæmsko for udviklingen af renoveringsområdet.
Den spredte viden har, ifølge hvidbogen, resulteret i manglende vidensgrundlag, manglende videnssdeling og manglende overblik for samtlige aktører i byggebranchen, som beskæftiger sig med renovering.
Renovering fylder mere
Igennem opsvinget i 00erne har nybyggeriet fyldt en væsentlig del. Både hvad angår politiske prioriteringer inden for bygge- og anlægsområdet, men også hvad angår branchens egne prioriteringer, blandt bygherrer, rådgivere og arkitekter, lyder det i bogens forord.
Efter finanskrisen er renovering af bygninger til gengæld kommet til at fylde stadig mere, og i dag er hovedparten af alt arbejde inden for byggeriet renoveringsarbejde.
Hvert år renoveres private og offentlige bygninger for knap 90 mia. kr. gennem professionel byggeaktivitet.
Dertil kommer i omegnen af 50 mia. i gør-det-selv eller sort arbejde, altså i alt 140 mia. kroner. For at sætte det beløb i relief svarer 140 mia. kr. til de samlede årlige offentlige og private udgifter til sundhed.
Trods de store udgifter til renovering er bygninger mange steder under kraftig nedslidning, samtidig med at bygherrer og beslutningstagere mangler et klart overblik over muligheder, effekter og konsekvenser af renovering. Og renoveringsarbejde har været og er stadig udfordret af mangel på produktivitetsudvikling og innovation, skriver forfatterne til renoveringsmanualen, der forventeligt vil blive læst flittigt også i 2014.
Nybyggeropsvinget lader jo stadig vente på sig.