23948sdkhjf

Flere lande i EU-strid om solceller

EU bremser den grønne omstilling med regler, der forhindrer en række lande i at omstille sig til sol- og vindenergi. Urimeligt, mener Tekniq
Danmark er ikke det eneste europæiske land, der har fået EU-Kommissionen på nakken på grund af vores statsstøtte til sol- og vindenergi.

Også overfor Sverige, Norge og Tyskland har EU-Kommissionen rejst lignende problemstillinger i forhold til landenes PSO-ordninger. Det fremgår af et svar fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet til Enhedslistens energiordfører, Per Clausen.

Dermed tegner der sig et billede at et EU, der ikke lever op til sit eget mål om at fremme den grønne omstilling, mener EL-ordføreren.

- Meget tyder på, at man i EU har skabt nogle regler, som fungerer som en bremse for den grønne omstilling i en række lande. Det, mener jeg, er en alvorlig situation, siger Per Clausen.

Teknisk fejl

Den nu knap to år gamle aftale om støtte til sol- og vindenergi kan først træde i kraft, når Danmark har indgået en aftale med EU-Kommissionen.

Kommissionen har siden foråret fastholdt, at det danske PSO-system er traktatstridigt, da man mente, at ordningen diskriminerer importeret elektricitet, da det danske PSO-gebyr pålægges al el, som forbruges i Danmark, mens det kun er danskproduceret el, som har adgang til de støtteordninger, der finansieres af PSO’en.

I efteråret 2014 lykkes det ellers klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) at nå frem til en aftale med EU-Kommissionen, så den danske støtte til solcellebranchen kunne træde i kraft. Men på trods af, at EU-Kommissionen formelt havde godkendt den danske PSO-ordning, så viste det sig, at der var fejl og uklarheder i Kommissionens afgørelser, som betyder, at der skal udarbejdes korrektioner til afgørelserne.

Men hvilke fejl i EU’s afgørelse, der er tale om, er underlagt fortrolighed, og det er derfor uklart, hvad der konkret skal korrigeres.

I et svar til Per Clausen fremgår det dog, "at der var tale om fejl og uklarheder af juridisk karakter og på mere teknisk niveau".

Det svar er Per Clausen stærkt utilfreds med.

- Det er en håbløs situation, når det europæiske politiske system gør, at man ikke kan udføre politisk kontrol af systemet. Det er utilstedeligt og et udtryk for demokratisk underskud. Nu siger regeringen, at de forventer, at den danske støtteordning kan træde i kraft hurtigt - uden at man dog sætter dato på - og det må vi så håbe holder. Nu har vi i hvert fald ministerens ord for det, siger han.

Af svaret fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet fremgår det desuden, at Energistyrelsen lige nu er i færd med at gennemgå korrektionerne og gøre de nødvendige bekendtgørelser klar til at gå i høring, og at man forventer, at støttereglerne kan blive sat i kraft herefter.

En skandale

Chefkonsulent i branche- og arbejdsgiverorganisationen Tekniq, Søren Rise, er også stærkt utilfreds med, at sagen endnu ikke er løst.

Han mener, man er nået til kanten af, hvad der er ret og rimeligt.

- Det er en skandale, at en lov, der er vedtaget for snart to år siden ikke kan træde i kraft endnu. For branchen har det den konsekvens, at dem, der skal lave de store solcelleanlæg ikke kan få de høje støttesatser, som først blev vedtaget. Derudover kniber det også med overhovedet at nå at få anlæggene sat op i år, da det tager lang tid at få de relevante myndighedsgodkendelser og dermed risikerer man, at store solcelleprojekter bliver udskudt endnu et år, siger Søren Rise.

Ifølge Klima-, Energi- og Bygningsministeriet vil fremtidige ændringer i PSO-finansierede støtteordninger formentlig heller ikke kunne godkendes, før der er en afklaring. Hvis en kommende vækstaftale for eksempel indebærer, at der skal etableres en støtteordning målrettet dækning af el-intensive virksomheders PSO-udgifter, kan det blive vanskeligt at få behandlet en sådan ændring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109