Vandt trods dyrere tilbud
Da Albertslund Bymidte skulle opføres var der tre bud. MT Højgaard var ni mio. kroner dyrere end nummer 1, men løb alligevel med sejren. Årsag: En god totaløkonomi
Det har landets næststørste entreprenørvirksomhed MT Højgaard, erkendt. Koncernen er nu i følge branchefolk en af de mest erfarne til at bruge totaløkonomi i deres bud. Og det giver pote.
Eksempelvis da koncernen blev valgt til at opføre Albertslund Bymidte uden for København, hvor der skal være plejecenter med mere.
Bæredygtighed var højt på agendaen for Albertslund. Det 3.600 kvm store sundhedshus skulle klare energikravene i 2015-bygningsreglementet. Huset skulle have genoptræning, syge- og tandpleje, læger, café og et plejecenter med 108 boliger. MT Højgaard er i fuld gang, og skal være færdig i slutningen af 2015.
Det nu kuldsejlede entreprenørselskab Pihl & Søn vandt på prisen, men blev altså ikke valgt også selv om konkursen var uventet på det tidspunkt.
Før Pihls konkurs i august 2013 lå MT Højgaard hele ni mio. kroner over Pihls billigste pris. Men i modsætning til Pihl havde MT Højgaard netop set på totaløkonomien og vandt. Dommerne konkluderede sådan:
"MT Højgaards tilbud rummer kvalitet og et niveau, som rigeligt opvejer prisforskellen," hed det.
Salgsdirektør i MT Højgaard John Sommer mener, at inddragelse af totaløkonomi er det eneste rigtige.
- Ud over Albertslund Bymidte har vi blandt andet en stribe sager for boligselskaber med totaløkonomi, fortæller John Sommer, og påpeger stor forskel på offentlige og privates tilgang til det.
- OPP, OPS og især Esco-projekter er noget af det mest rene totaløkonomi. Men vi udbyder også totaløkonomi til private. Vi kan i større udstrækning tale med private om det for offentlige bygherrer skal udbyde i licitation, hvor alle skal stilles lige, påpeger John Sommer.
Glad for ny beregning
John Sommer er glad for den kommende, ny standard for fælles beregning af totaløkonomi via Energistyrelsen, hvor han selv er i ekspertgruppen.
- En bedre standardberegning har vi efterlyst, fastslår han, og fremhæver elementer, som ellers er svære at sammenligne med flere beregningsmodeller.
- Når vi laver skoler med totaløkonomi, så er vi nødt til at bruge stålkarme i dørene, så de kan holde mere end 30 år. Det samme sker med husene, hvor vi bygger med blandt andet bedre isolering og ventilationsanlæg. Det koster få procent mere, men man henter det mange gange hjem på driften, fortæller John Sommer.