23948sdkhjf

Glarmestre var på jagt efter lærlinge ved DM

Glarmesterbranchen benyttede DM i Skills til at lokke med lærepladser
Mange unge løber virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen på dørene for at få en læreplads. En stor del må imidlertid gå med uforrettet sag. De seneste tal fra Undervisningsministeriet viser, at der alene inden for bygge og anlæg er 2.800 unge uden en praktikplads i en virksomhed.

I glarmesterfaget er virkeligheden en anden: Her er det virksomhederne, der leder efter lærlinge.

Derfor benyttede Glarmesterfagets faglige udvalg de tre dages DM i Skills til en appel til folkeskoleelever fra afgangsklasserne.

15 virksomheder står med 19 ubesatte lærepladser, de fleste til besættelse i år.

- Det skulle da være mærkeligt, hvis vi ikke kunne gøre nogle af de 50.000 elever interesserede i vores uddannelse og se de mange spændende muligheder ved at arbejde med glas, siger Poul Henrik Madelung, der er konsulent for det faglige udvalg.

Han er dog helt på det rene med, at glarmesterfaget ikke umiddelbart har fundet de manglende lærlinge ved DM. Ikke desto mindre fandt en del af de unge besøgende ved DM i Skills frem til den stand, hvor de kunne prøve at skære i glas. Ikke mindst en række piger, og det vil da være velkomment med flere kvinder i faget, siger man.

UU-vejledere er nøglen

- Det handler især om at komme i kontakt med UU-vejlederne på skolerne, så de får et bedre indtryk af uddannelsen med dels mange af fagets hundredårige elementer dels nye ting som uv-limning og arbejde med aluminiumsfacader. I gamle dage tog forældrene deres søn eller datter med hen til den lokale håndværksmester og sørgede dermed for, at han eller hun fik en læreplads. Kendskabet til de enkelte uddannelser er i dag meget mindre, hvis ikke lige der er en håndværker i familien. Derfor er UU-vejledernes indsats meget vigtig, siger Poul Henrik Madelung.

- Vi kunne godt bruge sådan en doku-soap i fjernsynet, som fortæller om en ung glarmester. Så er jeg sikker på, at rigtigt mange vil opdage, hvor spændende et fag, der er tale om. I stedet må man gå andre veje, blandt andet skal vi være bedre til at bruge de sociale medier. Det er jo der, de unge mennesker mødes, siger han.

Det kræver en vis mobilitet for unge, der gerne vil være glarmester, idet uddannelsen kun tilbydes ét sted i landet - på EUC Nordvestsjælland i Holbæk.

- Og behovet for nye glarmestre er jo fordelt over hele landet. Så de unge skal være parat til at rykke til Sjælland i forbindelse med skoleopholdene, siger Poul Henrik Madelung.

I øjeblikket uddannes der omkring 30 nye glarmestre om året, men branchen vurderer, at der er behov for 50 færdiguddannede hvert år, hvis der til stadighed skal være den fornødne faglærte arbejdskraft i branchen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094