Et fællesskab med perspektiv
Økonomiprofessor Michael Svarer, Aarhus Universitet, gik så vidt, at han kaldte undersøgelsens resultat en "revolution".
Det er sjældent vi i fagbevægelsen tager så store ord i munden, men der er ingen tvivl om, at mentorordningerne hvis de er skruet rigtigt sammen har en positiv effekt, når det handler om at hjælpe udsatte unge i gang med arbejde og uddannelse.
Anlægs- og Byggegruppen hos 3F Aarhus Rymarken har siden 2010, med stor succes, arbejdet med at sluse unge ind i byggebranchen via praktikophold på små og store byggepladser i Aarhus Kommune.
Indtil nu har cirka 250 unge været i kontakt med vores projekt. Den unge bliver på byggepladsen knyttet til et betonsjak og ydermere til en erfaren medarbejder, en mentor, som har til opgave at føre dem ind i den arbejdspladskultur, som de færreste af dem har stiftet bekendtskab med.
Mange af de sårbare unge har ikke, og har ikke haft, nogen reel voksenkontakt i deres liv, ingen til at lære dem at komme op om morgenen, ingen til at lære dem at smøre en madpakke og da slet ingen til at lære dem at begå sig på en arbejdsplads, hvor normer og uskrevne regler spiller en stor rolle.
Hvis de unge trives i sjakket og tager mentors råd og vejledning til sig og dermed gennemfører praktikforløbet i god stil, hjælper vi dem med kontakten og tilmeldingen til teknisk skoles grundforløb.
Oven i købet bevarer de relationen til mentor, mens de går på skole og dermed kontakten til erhvervet, hvilket er guld værd, når de efterfølgende skal have sig en læreplads.
Der skal lyde en stor tak til de firmaer, og ikke mindst til de byggesjak, som har skabt en modtagerkultur på arbejdspladserne, uden dem eksisterede projektet ikke.
Vi kalder vores projekt "Fællesskab med perspektiv" fordi det arbejdsfællesskab, man bliver en del af som praktikant i et sjak på en af de store byggepladser, peger fremad mod en fast tilknytning til arbejdsmarkedet.