Murere og malere har dystre forventninger
Bortfald af Boligjobordningen er en del af forklaringen på negative forventninger hos murer- og malermestre
Uanset om det gælder priser, omsætning eller beskæftigelse har såvel murer- som malermestre meget negative forventninger til de kommende tre måneder. Det fremgår af Danmarks Statistiks netop offentliggjorte konjunkturbarometer, der baserer sig på tilbagemeldinger fra virksomheder. Dermed skiller murermestre og malerforretninger sig markant ud i forhold til resten af bygge- og anlægsbranchen.
En del af forklaringen på de dystre forventninger skal formentligt findes i, at Boligjobordningen netop er ophørt. Det mener såvel Dansk Byggeri som Danske Malermestre.
- Der er ingen tvivl om, at der er visse små og mellemstore håndværksvirksomheder, som rammes hårdt af Boligjobordningens bortfald, især virksomheder, der er beskæftiget med renovering. Det forklarer helt sikkert nogle af murer- og malervirksomhedernes negative forventninger. Samtidig falder aktiviteten med renovering af den almene boligsektor. Ganske vist og heldigvis blev der indgået en aftale om en fortsat relativt høj ramme til Landsbyggefonden, og det redder en stor del af aktiviteten i ikke mindst 2016 men i mindre grad i år. For murerne skyldes de dystre udsigter også mere strukturelle forhold. Nybyggeriet, ikke mindst parcelhusbyggeriet, ligger fortsat meget lavt, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.
Der mangler vækst
Direktør i Danske Malermestre Ole Draborg understreger, at man skal passe på med at overvurdere aflivningen af Boligjobordningen.
- Malerbranchen er formentlig den branche, der har haft allermest glæde af Boligjobordningen. Det viser vores undersøgelser. Det skyldes uden tvivl, at lønandelen ved en maleropgave er stor. Derfor kommer der et voldsomt dyk for mange, nu når ordningen er faldet bort. Men det er ikke hele forklaringen. Det grundlæggende problem er, at der mangler vækst. Malerbranchen har stort set danset sidelæns siden 2010. Mange af de store offentlige infrastrukturinvesteringer får malervirksomhederne ingen andel af. Vi har brug for, at der atter kommer gang i økonomien, siger Ole Draborg.
Håb om vækstpakke
Selv om el-installatører og vvs- og blikkenslagervirksomheder hører til den del af byggebranchen, der har de mindst negative forventninger, så frygter også installatørernes organisation Tekniq, at Boligjobordningens bortfald vil kunne aflæses i beskæftigelsen de kommende måneder.
- Ordningen skabte arbejdspladser, vækst og energiforbedringer. Vi håber, at ordningen vender tilbage i den vækstpakke, statsministeren lovede i nytårstalen eller efter valget senere i år, siger Tekniqs adm. direktør Niels Jørgen Hansen.