Rådhus-renovering sikrer 1864-historien
Rådhuset undgik at blive pulveriseret af prøjsernes kanoner. I dag kan Meldahls hovedværk i Fredericia ses som et storslået eksempel på dansk bygningsarv
Realdania Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen har forleden vist rundt i Meldahl Rådhus, og kunne blandt andet fortælle, at Danmark efter 1864-nederlaget vendte blikket indad: Det nye mantra blev "Hvad udad tabes, skal indad vindes".
"Efter tabet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg voksede stærke folkelige og nationale vækkelser frem, som fik betydning for udviklingen af sammenhængskraften, fællesskabsfølelsen og folkesjælen i Danmark", skriver Realdania Byg på sin hjemmeside. Et af de smukkeste eksempler på kulturpolitikken efter det traumatiske nederlag er Fredericia, rådhuset, pladsen med Bülows buste og monumentet over den tapre landsoldat.
Pro pace armatus" står der på rådhusfacaden: "Væbnet for freden" betyder inskriptionen, der udtrykker Fredericias historiske betydning som forsvarsanlæg.
Ved Frants Frandsen på rundvisning i rådhuset kunne de besøgende opleve de smukke rum og sale, som både afspejler nationens, byens og arkitekturens historie. Ikke mindst balkonen er et udtryk for, hvordan arkitekturen har været medspiller i fortællingen om nationen og byen. Takket være en gennemgribende restaurering er husets historie i dag bevaret, fortæller Realdania Byg.
Rådhus i
Fredericia
Råd-, Ting- og Arresthus, opført 1860 efter tegning af Ferdinand Meldahl, er udtryk for den historicistiske periode i Danmark, hvor inspiration fra tidligere europæiske stilarter blev dyrket frit. Den pavillonagtige bygning repræsenterer på én og samme tid norditaliensk middelalder og byzantinsk stil, og den regnes for et af Meldahls hovedværker i Jylland.