23948sdkhjf

År 2 i turnaround er afsluttet

To år efter sin tiltræden kan MT Højgaards adm. koncerndirektør se tilbage på et 2014 med flest opture. Men også enkelte nederlag
Det var et MT Højgaard i store problemer, som Torben Biilmann overtog styringen af i november 2012, da han tiltrådte sin nye stilling som adm. koncerndirektør for landets dengang største entreprenørvirksomhed.

Resultatet i 2012 lød på minus 507 mio. kroner, og de økonomiske resultater kostede den daværende topchef, Kristian May, jobbet tidligere på året.

Så Torben Biilmann igangsatte ved sin tiltræden en omfattende tre-årig turnaround-proces med fokus på at vende røde tal på bundlinjen til et plus og skabe øget omsætning hos entreprenørvirksomheden, der i mellemtiden har måttet se Per Aarsleff A/S tage teten som landets største bygge- og anlægsvirksomhed målt på omsætning.

Gået efter planen

Nu er 2014 overstået, og det er en tilfreds Torben Biilmann, som kigger tilbage på året, der kan betegnes som år 2 i den omfattende proces MT Højgaard gennemgår.

- Jeg synes, det er gået efter planen. Den turnaround-proces, vi igangsatte for to år siden, er vi vel to tredjedele igennem. Vi har afsluttet gamle sager, hvor der ikke har været bonitet, men på en måde, hvor kunderne ikke har lidt nød. Nu handler det om fremtiden. Vi har fra starten af 2013 kun taget projekter ind, der er sunde. Alle er de nøje gennemarbejdet i form af en struktur- og risikoanalyse, så vi er sikre på, at de kan udføres som planlagt, siger Torben Biilmann.

Op på næste niveau

Dermed bliver 2015 også året, hvor MT Højgaard træder op på næste niveau.

Entreprenørvirksomheden har tidligere meldt ud, at målet lyder på at nå en ebit-margin eller overskudsgrad på fem procent inden udgangen af 2015.

Den målsætning fastholder Torben Biilmann, der i det seneste aflagte årsregnskab for 2013 præsenterede en overskudsgrad på 3,1 procent, inklusive en indtægt på 130 mio. kroner fra en afsluttet gammel tvistsag. For de første ni måneder af 2014 var ebit-marginen på -6,5 procent. Det skyldtes dog en række særlige poster som følge af tabte offshore-sager. Fratrukket de særlige poster lander overskudsgraden på 1,8 procent for de første ni måneder.

- Vi har sagt, at vi når en fem procents ebit-marginal inden udgangen af 2015. Det betyder ikke, at vi når den for hele året, men at vi nærmer os den i løbet af året. Når vi når op på de fem procent, så er vi på rette vej. Nøglen er produktivitet, med den har vi mulighed for at sætte os igennem, kigge fremad og levere endnu bedre resultater, understreger Torben Biilmann.

Tab på 400 mio. kroner

MT Højgaard måtte som sagt i 2014 indkassere flere nederlag blandt andet ved den internationale voldgiftsret, ICC International Court of Arbitration, omkring en række gamle offshore-sager.

Nederlaget betyder, at MT Højgaard påregner en samlet negativ påvirkning på regnskabet for 2014 på minus 400 mio. kroner, men dog stadig med overskud på selve driften.

- Vi får et tab på 400 mio. kroner fra de afgjorte sager. Men sagerne bringer os ikke i problemer. Som tidligere meldt ud, så forventer vi i dette regnskabsår en positiv drift på 175-200 mio. kroner, samtidig får vi vendt et negativt cashflow til et positivt cashflow, og vi har et godt forhold til vores garantistillere. Så vi er i den rigtige retning, siger Torben Biilmann, der nu kigger fremad.

- Vi har fået håndteret fortiden og ser nu ind i fremtiden. Vi har jo den generelle udfordring i bygge- og anlægsssektoren, at den skal være mere produktiv, og der har vi konkret gjort det, at vi er blevet bedre til at planlægge processer, påpeger Torben Biilmann.

Fokus på digitalt byggeri

Netop hele procestankegangen betød, at MT Højgaard i 2014 indgik en aftale med en tysk softwareleverandør om en investering på 100 mio. kroner - inklusiv interne ressourcer over tre år - for at blive førende inden for digitalt byggeri – også kaldet Virtual Design and Construction, VDC.

- Vi har fået udviklet et software-setup, som simulerer projekterne, inden de går i gang, så potentielle problemstillinger kan håndteres på forhånd. Dér kan vi sagtens simulere et projekt 40 til 50 gange, før vi har det rette setup. Det giver først og fremmest kunderne nogle unikke muligheder for at forbedre deres projekter både med hensyn til udførelsen og driften, men samtidig giver det bedre resultat i forhold til arbejdsmiljø, byggepladsindretning, sikkerhed og den generelle totaløkonomi i projektet. Det sikrer os også et bedre kendskab til de rette byggematerialer, og vi kender løsningerne bedre. Bygge- og anlægsbranchen er jo et meget autonomt miljø og med vores strukturerede måde at håndtere de mange opgaver og aktører på får vi nogle bedre optimerede processer, siger Torben Biilmann.

Tænk totaløkonomisk

Torben Biilmann håber, at totaløkonomien i bygge- og anlægsprojekterne kommer endnu mere i fokus i 2015, hvor han forventer, at boligområdet, de store anlægsprojekter samt almene boligrenoveringer og hospitalsområdet bliver områder, hvor regnemaskinerne hos tilbudsfolkene i særlig grad kommer i gang i hovedsædet i Søborg.

- Vi skal konkurrere meget mere på totaløkonomien, hvor vi kigger på kompetencer og de økonomisk fordelagtige ting. Derfor lægger vi meget mærke til, hvordan projekter bliver udbudt. Kan vi komme mere med ind i sagerne med vores bedste kompetencer og ikke kun den laveste pris? Der er heldigvis flere og flere som udbyder efter en totaløkonomisk tankegang, men der er stadig mange, som kører efter laveste pris. Men flere og flere kigger på for eksempel simuleringer, og det gør jo, at vi kan fremme produktiviteten på projekterne, samtidig med at de bliver mindre risikofyldte, understreger Torben Biilmann.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115