Venstre i skarp kritik af miljøministeren
Miljøministeren har ikke reageret hurtigt nok på råstofindvindingen i Øresund og påvirkningen på miljøet, mener Venstre
Kritikken kommer fra Venstres folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt, der med en række spørgsmål til miljøministeren nu forsøger at få hende til at fremskynde arbejdet.
- Hvis det var noget, ministeren var blevet opmærksom på i forgårs, så havde tidshorisonten måske været fair. Men det er ikke tilfældet. Hun er blevet spurgt om det her af en række politikere gennem længere tid, men har udvist en overraskende stor ligegyldighed overfor emnet. Det, mener jeg, er problematisk. De råstofvirksomheder, der arbejder i området og de virksomheder, der har brug for brug for sand i deres arbejde risikerer at få befolkningen på nakken, fordi sandstranden ødelægges. Det er ikke rimeligt, siger han.
Hurtigt og effektivt
Licitationen har før skrevet om, at der i vinteren 2013-2014 blev foretaget massive sandsugninger i Øresund, uden at Naturstyrelsen kender de miljømæssige konsekvenser.
I november sidste år skrev Danske Regioners formand og næstformand Bent Hansen (S) og Carl Holst (V) et brev til Miljøministeren, hvori de opfordrede hende til at tage initiativ til at lave en national råstofstrategi - noget som også Danske Råstoffer har efterlyst.
I juli 2014 vedtog Europaparlamentet et EU-direktiv om havplanlægning, som betyder, at medlemslandene forpligtes til at udarbejde havplaner, der skal være på plads senest i 2021. Der er ikke krav i direktivet om, hvilke temaer havplanlægningen skal omfatte. I den anledning er det oplagt at inddrage råstofindvinding i havplanlægningen, og i den forbindelse skabe et overblik over Danmarks samlede råstofforbrug, var Brosbøls svar til regionerne.
Ministeren forventer, at arbejdet med den første danske havplan bliver sat i gang i 2016.
Men det er ikke hurtigt nok, mener Venstre-politikeren.
- Hun bør reagere hurtigt og effektivt. Det virker som om, der er noget der holder hende tilbage, som hun ikke fortæller os andre om. Hun bør som minimum kunne indhente viden om problemets omfang - det burde være let, når man har adgang til et stort ekspertapparat. Men hun har vist sig, at have DNA som en skovsnegl i den her sag, siger Jakob Engel-Schmidt, der nu vil stille spørgsmål til miljøministeren i Folketingssalen - og hvis det ikke er tilstrækkeligt, kalder han hende i samråd.