Virksomheder ser plads til forbedringer
Der er mange eksempler på udfordringer med virksomhedsoverdragelse, og af den grund har to virksomheder bidraget til et notat, der skal sætte fokus på dem
- Vi er en mindre virksomhed, men vi har gjort os mange erfaringer, og vi vil gerne være med til at lave noget vidensdeling og på den måde være med til at gøre gavn i retning af bedre udbudsprocesser, siger Søren Ribergaard, direktør i Ribergaard Anlægsgartnere A/S.
Han oplyser, at de har arbejdet med virksomhedsoverdragelse siden 2002, og at virksomheden gennem årene har oplevet flere udfordringer.
En af dem er, at medarbejderne, der skal virksomhedsoverdrages, ikke bliver spurgt, om de vil det og at de af den grund ikke altid er lige motiverede. Den problemstilling kan også Ole Kjærgaard, direktør i OKNygaard nikke genkendende til.
- Nogle synes, at det er okay, andre synes, at det er træls. Når man går ind i det her som virksomhed, så skal man være indstillet på at tage det med som en betragtning, siger Søren Ribergaard og understreger betydningen af, at de overdragne medarbejdere har været beskæftiget med det udliciterede arbejde - ellers vil de let føle sig fejlplaceret og demotiverede, påpeger han.
- Vi har oplevet flere gange, at medarbejdere er kommet ind i en pulje og er blevet overdraget, selvom de ikke har haft med opgaven at gøre. Det er selvfølgelig problematisk, at man måske kommer til at stå med medarbejdere, der ikke har de rigtige kompetencer, indskyder Ole Kjærgaard.
Vigtigt med agtpågivenhed
For at komme på forkant med udfordringerne har Ribergaard Anlægsgartnere A/S i 2009 ansat en medarbejder med HR-baggrund til at fungere som koordinator, når virksomhedsoverdragelse kommer på tale.
- Det har vi gjort, fordi vi ved, at udfordringerne er et vilkår, som vi skal tage hensyn til. Og selv små ting kan få stor virkning i en virksomhed, siger Søren Ribergaard, der alt i alt opfordrer anlægsgartnervirksomheder til at tage sig i agt og kommunerne til at være mere opmærksomme på fejl i deres oplysninger punkter, som notatet i Danske Anlægsgartnere skal være med til at sætte fokus på, påpeger han.
Udfordringerne:
Udover manglende information til medarbejderne, fremhæver Søren Ribergaard utilstrækkelige og ukorrekte oplysninger i udbudsmaterialet som en udfordring.
Især oplysninger om løn og anciennitet har været problematiske flere gange, og det gør, at der let opstår misforståelser i forhold til de faglige organisationer, lyder det.
Virksomheden har desuden oplevet at overtage en opgave, hvor det ikke var blevet oplyst, at en medarbejder fulgte med.
Det hænger sammen med, at den tekniske side og personalesiden ikke altid er lige koordineret i kommunerne, hvilket skaber risiko for fejl, påpeger Søren Ribergaard.
Endelig kan det også være et problem, at medarbejdere med et belastende sygeforløb overdrages. Søren Ribergaard fremhæver, at de i et par tilfælde har fået overdraget medarbejdere med så dårligt et helbred, at de har måttet visiteres til en anden funktion eller i et enkelt tilfælde helt forlade arbejdsmarkedet.
- Det føles i virksomheden som manglende omhu fra udbyder, når man oplever den slags tildragelser, siger Søren Ribergaard.
Ole Kjærgaard peger desuden på udfordringer med forskellige overenskomster, og at han derfor håber, at der hurtigere kan komme en tilpasningsoverenskomst på banen.