23948sdkhjf

Dansk vartegn i helt ny mineby

Henning Larsen Architects udvider efter alt at dømme sit engagement i den nordsvenske by Kiruna, der står for at skulle flytte 12.000 mennesker på grund af underminering. Danskerne har tegnet byens nye rådhus og forhandler nu om nye opgaver
Flyt det meste af byen - eller risikér at synke i jorden.

Det var meldingen fra det statsejede mineselskab LKAB til de 20.000 indbyggere i den nordsvenske by Kiruna, hvis hele eksistensgrundlag er den omfattende minedrift i undergrunden.

Over de næste mange år vil mindst 12.000 af indbyggerne skulle flytte over i en helt nyt by, som arkitekter fra Henning Larsen Architects er med til at sætte sit præg på.

Rådhuset er den første, store bygning, der påvirkes af udgravningerne, som langsomt nærmer sig byen og derfor gør den usikker. Det nye rådhus bliver dermed også startskuddet på den nye bykerne i Kiruna.

Henning Larsens tegnestue er nu færdige med at tegne rådhuset, kaldet Krystallen, og projektet er sendt i udbud. Det forventes, at det meget snart falder på plads, hvem der vinder udbuddet.

- I Kiruna har de været i gang med at grave ud, og til marts begynder de at støbe fundamentet, lyder det fra tegnestuen, der ikke er uvant med svenske projekter.

- Men denne opgave er alligevel helt speciel. At stort set hele byen skal flytte for at gøre plads til fortsat udvinding af jernmalm, som er byens eksistensgrundlag, gør projektet ekstra spændende og enestående at være med til, siger arkitekt og partner Peer Teglgaard Jeppesen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Flere jobs på vej

Han fortæller, at arbejdet med at designe rådhuset nu har givet henvendelser om yderligere et projekt, som tegnestuen i øjeblikket ligger i forhandlinger om.

Og er han sparsom med oplysninger om det nye projekt, der skal rejse sig nogle kilometer fra den dødsdømte by, er han glad for at tale om Krystallen, der er mere end et rådhus:

- Bygningen, der består af en indre og en ydre del, er udformet som en krystal og får funktion af både rådhus, forsamlingshus, spisested, teater, museum og koncertsal. Der er allerede sørget for den rigtige akustik. Og i samarbejde med vores bæredygtighedsafdeling har vi dokumentation for, at vi med det nye bygningsdesign giver brugerne 17 procent mere dagslys, siger Peer Teglgaard.

Bygningens form er inspireret af den enorme koncentration af jernmalm i områdets undergrund, og det har stået klart fra begyndelsen, at rådhuset skal være vartegn for Kiruna og med sin reflekterende overflade lyse op på lang afstand.

Demokratisk ambition

Kirunas nye rådhus er et demokratisk hus. Bygningen skal med sin runde form henvende sig til hele byen.

Den danske tegnestue har søgt at leve op til masterplanens oprindelige demokratiske ambition, der skal kendetegne noget særligt Skandinavisk, eller svensk, som masterplansarkitekt Krister Lindstedt fra White Arkitekter har formuleret det.

- Den yderste bygning svæver som en ring rundt om krystallen og beskytter denne mod regionens barske vejrforhold. I denne bygning indrettes kontorer til medarbejderne i kommunens forskellige forvaltninger. Bygningens form tvinger vinden rundt om huset og sikrer derved, at sneen ikke lægger sig op ad bygningen. Ringen symboliserer demokrati, fællesskab og sammenhold. I gamle dages stænderforsamlinger mødtes man jo også i en ligeværdig rundkreds, siger Peer Teglgaard Jeppesen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Der bliver offentlig adgang til rådhuset via et trappeforløb, hvor man enten kan bevæge sig gennem den aktuelle udstilling eller direkte op på toppen af bygningen. I huset underbygges den demokratiske proces af samspillet mellem kontorerne i periferien og de offentlige funktioner i husets centrum.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094