23948sdkhjf

Arkitekternes nye opera-drømme i Kina

Nyt dansktegnet operahus - denne gang i Kina - kommer måske tæt på Henning Larsens oprindelige vision for skibsrederens operahus i København
Operaen i Yuhang, som ligger nord for den kinesiske millionby Hangzhou, skal være en del af et nyt, større kulturelt område.

Og kultur- og koncertbyggerier er en af spidskompetencerne hos Henning Larsen Architects (HLA), der senest kunne fejre 10 år med Københavns Opera.

Og nu gælder det altså Kina. Udover selve operabygningen rummer projektet også teater, to museer, en kunstskole og butikker. Visionen er at bruge bygningen og området som en kickstarter for en ny bydel, og bygningsmassen skal derfor udnyttes optimalt.

- Indtil videre er projektet så nyt, at vi ikke har mange og slet ikke færdige skitser. Og lige nu er det vores Hong Kong-kontor, som kører en stor del af det. Men vi har flere "koncert-kyndige" i København, blandt andre partner Peer Teglgaard Jeppesen, som også er tilknyttet projektet, siger kommunikationschef hos HLA, Farid Fellah, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Midt i en sø

I Yuhang er operahuset planlagt til at ligge midt i en sø, så det bliver synligt for hele byen.

Rundt om søen anlægges et stort, rekreativt parkområde, hvorfra man kan nyde nærheden til vandet og synet af den nye opera.

"Formålet med det er at skabe en anden bymæssig oplevelse end i resten af Yuhang, en slags oase i byen", fortæller henninglarsen.com.

Hvor Københavns Opera oprindelig var tænkt ind i en tæt bymæssig sammenhæng, har Yuhang-operaen en mere fri placering - og legende karakter - med sin grafiske facade og skrånende tag.

- Det at gå i operaen er for de fleste mennesker forbundet med en social oplevelse: Man går i operaen for at se og blive set. Derfor er interaktionen mellem publikum før, under og efter forestillingen i virkeligheden mindst lige så vigtig som udformningen af selve auditoriet, lyder nogle af de foreløbige tanker fra dels de operakyndige arkitekter i København, dels fra tegnestuens koncert-hold i Hong Kong.

Iscenesættelse

De mange gangbroer og balkoner i foyeren i operahuset i København er et arkitektonisk svar på denne iscenesættelse.

Herfra kan gæsterne se hinanden på kryds og tværs og blive en del af den sociale begivenhed, det også er at gå i teatret.

"De gode erfaringer med den samlede, aktive foyer er gentaget i operahuset i Yuhang om end i en anden arkitektonisk form", fortæller HLA i en pressemeddelelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109