Rambøll leverer langsigtede løsninger til det grønlandske byggeri

Byggeriet i Grønland er inde i en rivende udvikling i disse år. Storstilede infrastrukturprojekter, renoveringer af boligmassen og et øget fokus på bæredygtige løsninger er en del af dagligdagen, og i mange af projekterne er Rambøll Grønland involveret. Virksomhedens vision er at understøtte en bæredygtig udvikling af det grønlandske samfund, og det viser sig bl.a. ved, at virksomheden i disse år er med i en arbejdsgruppe, der arbejder på at udvikle en bæredygtighedscertificeringsordning tilpasset det grønlandske marked.
“Vi mangler et entydigt sprog for bæredygtighed i grønlandske kontekst, så derfor er vi med til at udvikle bæredygtighedsløsning, der tager udgangspunkt i DGNB-ordningen. Vi håber at have første udkast klar i efteråret, hvor kravene vil være tilpasset bl.a. de klimatiske, økonomiske samt kulturelle og sociale forhold i Grønland,” forklarer adm. direktør i Rambøll Grønland, Inooraq Brandt.
Renovering af boliger giver bedre økonomi
Et stort fokusområde for Rambøll Grønland er at hjælpe med at bringe den grønlandske boligmasse up to date. Ifølge Grønlands Selvstyre er der nemlig et stort efterslæb i vedligeholdet, og derfor skal der typisk omfattende renoveringer til. Det er dog stadig både billigere og mere hensigtsmæssigt at renovere end at rive ned og bygge nyt, mener han.
“Vi bidrager til at skabe tidssvarende boliger, og derfor prøver vi at finde løsninger til at renovere dem på en fornuftig måde. I øjeblikket er vi eksempelvis i gang med at renovere boligejendomme i Aasiaat, hvor boligerne bliver istandsat for ca. halvdelen af, hvad det ville koste at rive ned og bygge nyt. Det mener vi er en mere bæredygtig løsning – også for resten af aktørerne i byggeriet, for ved at renovere én bygning af gangen, kan bl.a. entreprenører og underleverandører planlægge deres arbejde langt frem i tiden.”
Vi mangler er et entydigt sprog for bæredygtighed i grønlandske kontekst, så derfor er vi med til at udvikle bæredygtighedsløsning, der tager udgangspunkt i DGNB-ordningen. Inooraq Brandt, adm. direktør i Rambøll Grønland
Dækker hele landet med ny teknologi
Rambøll Grønland fungerer som bygherrerådgiver for Kommuneqarfik Sermersooq, hvor man i øjeblikket er med til at konkretisere, hvordan man i fremtiden kan bygge tilbud til hjemløse.
“I stedet for de traditionelle nødherberger forsøger vi nu at nytænke tilbuddene til den udsatte gruppe af grønlændere.”
Det er dog langt fra kun i Nuuk, at Rambøll er til stede – faktisk har virksomheden kontorer fordelt over hele Grønland og kan derfor hurtigt rykke ud, når det kræves. Samtidig har man taget ny teknologi ind, så man bl.a. foretager 3D-scanninger, når man er ude og kigge på byggesager. “I Grønland kører man ikke bare lige ud til en sag – vi skal være gode til at planlægge og udnytte de digitale værktøjer onsite, så vi kan få flere øjne på en sag,” siger Inooraq Brandt.
FAKTA: Rambøll Grønland
Rambøll Grønland A/S har i knap 40 år ydet multidisciplinær teknisk rådgivning i Grønland. Med hovedkontor i Nuuk og kontorer i Ilulissat og Sisimiut samt et projektkontor i Qaqortoq, har virksomheden formået at skabe en solid tilstedeværelse over hele landet. Med et team på ca. 25 kolleger dækker man et bredt spektrum af kompetencer, fra ingeniører og arkitekter til tekniske designere og konstruktører. Rambøll Grønland arbejder globalt og trækker i relevant omfang på den globale vidensbank af kolleger i Rambøll Gruppen.
Se mere på www.ramboll.gl
Kilde: Rambøll Grønland A/S