Udenlandsk arbejdskraft strømmer til byggebranchen
Byggeriet oplever lige nu stor vækst i beskæftigelsen, og en stor del af tilstrømningen af arbejdskraft kommer fra udlandet.
En ny analyse udarbejdet af Danske Byggefag viser nemlig, at hver sjette ansatte i byggebranchen kommer fra udlandet. Og zoomer man ud på byggelandskabet, vil man se meget store lokale forskelle i, hvordan arbejdskraften fordeler sig.
I løbet af de seneste år er andelen af udenlandsk arbejdskraft i byggefaget vokset markant. Ifølge analysen er hele 59 pct. af alle nyansatte i branchen fra udlandet.
Arbejdskraften er uundværlig, men den trækker også store konsekvenser med sig, mener Søren Sand Kirk, direktør for Danske Byggefag.
- Flere udlændinge i branchen medfører en forhøjet risiko for, at folk udsættes for farligt arbejdsmiljø, social dumping og arbejdskriminalitet, udtaler han og henviser til en rapport om migrantarbejdere i byggebranchen fra Aalborg Universitet.
Pres på arbejdsmiljø og kvalitet
Ifølge Søren Sand Kirk risikerer den stigende andel af udenlandsk arbejdskraft også at gå ud over kvaliteten af byggerierne.
- En faglært tømrer fra Rumænien er altså ikke det samme som en fra Danmark, og det giver et pres på kvaliteten, lyder det.
Han mener også, at den udenlandske arbejdskraft giver større risiko for arbejdskriminalitet, som indebærer decideret kriminalitet, der kan sprede sig i forsyningskæderne.
- Dels arbejder folk mange flere timer, end de får løn for, så de får stjålet en del af deres løn. Dels er der ofte systematiske brud på arbejdsmiljøloven, fortæller direktøren.
Kommuner med mest udenlandsk arbejdskraft
De fem kommuner med den største andel af udenlandske fuldtidsbeskæftigede i 3. kvartal 2024
Lolland: 81 pct.
Hørsholm: 55 pct.
København: 41 pct.
Odder: 40 pct.
Kalundborg: 39 pct.
Beregninger på baggrund af Jobindsats.dk databank for udenlandsk arbejdskraft og status på arbejdsmarkedet.
Kræver ansvar
- Den del, der handler om arbejdskriminalitet, er et lovgivningsspørgsmål. Der skal hårdere straffe til, og der skal være bedre kontrol. Det er alt for sjældent, at det bliver opdaget, og når det gør, har det ikke særlig hårde konsekvenser, siger Søren Sand Kirk.
Han peger især på bygherrerne og hovedentreprenørerne som dem, der skal tage ansvar for konsekvenserne af den stigende udenlandske arbejdskraft.
- For bygherrernes vedkommende er det enormt vigtigt, at de sørger for at have sociale klausuler i deres kontrakter, ligesom de offentlige myndigheder ofte er gode til.
Det kræver naturligvis også, at disse klausuler bliver overholdt. Derfor efterspørger han en skærpet kontrolenhed og peger på Norge som eksempel, der har en arbejdskriminalitets enhed hos politiet.
Han tror, at det er en bevægelse, man kommer til at se mere til i fremtiden.
Store projekter trækker
Den udenlandske arbejdskraft er især steget i de områder, hvor der bygges store projekter som Femern, den nye Storstrømsbro og Novo Nordisks fabrik i Kalundborg.
I 3. kvartal af 2024 var andelen af udenlandsk arbejdskraft helt oppe på 81 pct. i Lolland Kommune, hvor Femern uden tvivl har været det store trækplaster. På fire år har det betydet en stigning af udenlands arbejdskraft på 55 procentpoint.
Anderledes er billedet i de større byer, hvor der har været minimale stigninger af udenlandsk arbejdskraft.
I København steg det med 4,9 procentpoint, 1,7 i Aalborg, 1,3 i Odense, mens andelen faktisk er faldet med 0,4 procentpoint i Aarhus. De lave stigninger kan blandt andet forklares af en i forvejen relativ høj koncentration af udenlandsk arbejdskraft.
Søren Sand Kirk oplyser, at den største del af den udenlandske arbejdskraft kommer fra polen, og i stigende grad Rumænien og lande uden for Europa.