Genbrugsbeton fra Gellerupparken får nyt liv i Fredericia
Byggeselskabet C. F. Hansen, det unge arkitektfirma Slaatto Morsbøl og nedrivningsfirmaet Kingo spiller hver deres rolle i en ny anvendelse af gamle betonelementer.
Som del af projektet MiniCO2 Etagehus Beton, der skal skabe et betonbyggeri med så lavt CO2-aftryk som muligt, udforsker arkitekt- og byggefirmatrioen metoder til at give nedtagne betonelementer fra Gellerupparken i Aarhus ny anvendelse.
- Med MiniCO2 Etagehus Beton undersøger vi, sammen med vores rådgivere, hvor meget materiale vi kan spare ved at regne tingene ekstra grundigt igennem, så alle betonelementer bliver tyndere og slankere end standarden, fortæller projektchef Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg i en pressemeddelelse.
- Vi undersøger også nye metoder til genbrug af beton fra nedrivninger, og hvorfor ikke bruge det på en måde, der kan skabe et spændende og levende udtryk?, tilføjer han.
Dobbelt funktion
I første omgang er fem betonelementer kørt til et værksted, hvor Slaatto Morsbøl sammen med Byggeselskabet C. F. Hansen skal teste, hvordan det skal hugges og skæres for at opnå det helt rigtige udtryk.
Samtidig udfører nedrivningsfirmaet Kingo skæreprøver på elementer, som er knækket under nedtagningen. Det skal give viden om, hvor forsigtig man skal være, når man tager elementerne ned.
Herefter er det planen, at den brugte beton skal indgå dels som fundament og dels som sokkel med en dekorativ effekt på MiniCO2 Etagehus Beton i Fredericia.
Lige nu arbejdes der på husets projektforslag og bygbarhed. Det er planen at påbegynde byggeriet i foråret 2025, og når huset er færdigt, skal husets fem boliger lejes ud på markedsvilkår.