Ikonisk vikingeskibsmuseum ses efter i sømmene
Tidligere i år vandt arkitekterne Lundgaard og Tranberg konkurrencen om et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde. Her var forslaget til transformation af den nuværende vikingeskibshal en afgørende del af konkurrencen.
En analyse finansieret af Realdania skal nu trykteste de planer, man har for transformationen af Vikingeskibshallen.
- Præcis på hvilken måde vi kan indrette oplevelserne i hallen, og hvordan vi tilrettelægger en økonomisk bæredygtig drift af vores aktiviteter, det får vi nu svar på med hjælp fra Realdanias bevilling, siger Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen i en pressemeddelelse.
- I tæt samarbejde med eksterne rådgivere og arkitekterne vil vi nu afklare, hvordan planerne for Vikingeskibshallen harmonerer bedst med de arkitektoniske grundideer i den ikoniske bygning, uddyber hun.
Realdania har bevilget 2 mio. kr. til dette reality check af planerne. Der er tale om et feasibility-studie, hvor der i løbet af 2025 analyseres i bund på både økonomi, indhold, organisering, driftsmodel samt bygningens fysiske stand og klimasikring.
Klimasikring er vigtigst
- Vores hovedprioritet for hallen er, at fremtidssikre den mod vandstigning, stormvejr og klimaforandringer. Det er forudsætningen for, at hallens fantastiske rum kan bruges mange år fremover, fortæller chef for Nyt Vikingeskibsmuseum Kristoffer Kejser.
- Bevillingen fra Realdania gør, at vi kan finjustere vores planer for hallens fremtid uden vikingeskibene og blive meget mere konkrete, tilføjer han.
Et hovedværk i moderne dansk arkitektur
Vikingeskibshallen er skabt og skræddersyet til at huse og vise de fem Skuldelevskibe fra vikingetiden, der blev udgravet i Roskilde Fjord i 1962.
Udstillingshallen er tegnet af Erik Christian Sørensen, som er én af det 20. århundredes store arkitekter.
Vikingeskibshallen betegnes som en markant repræsentant for den brutalistiske retning inden for international arkitektur. Derfor vil bygningens arkitektoniske værdier blive ført videre i fremtidens planer om det nye Vikingeskibsmuseum.
Ambitioner for det museum er at skabe et formidlingshus, hvor der kan blive plads til alt fra dokumentation af marinarkæologiske fund, skiftende særudstillinger, festivaler, konferencer, events og publikumsaktiviteter, der inviterer ind i museets faglige metoder.
Bevillinger til at opføre en ny udstillingsbygning til Vikingeskibene fra Roskilde Fjord er på plads.
Vikingeskibsmuseet har endnu ikke rejst midler til den transformation af Vikingeskibshallen, som Lundgaard og Tranberg arkitekter i samarbejde med Christoffer Harlang Architects har udarbejdet et forslag til.