23948sdkhjf

Brandvagter er blot et af flere værktøjer

Når det kommer til brandsikkerhed, er brandvagt blevet det magiske ord i byggebranchen. Brandsikkerhed er dog meget mere end brandvagter, lyder budskabet fra Dansk Brand & Beredskabsrådgivning ApS, der opfordrer bygherre til først at lave en risikovurdering af brandsikkerheden ved renovering eller nybyggeri, inden brandvagter hyres i blinde.

Med en risikovurdering i hånden får bygherre brandsikkerhed, hvor udgifter står mål med indsatsen. ”Den nuværende lovgivning angående brandvagter er lidt en tynd kop te. Brandvagter bør alene ses som et af mange værktøjer, der skal bruges til at sikre renoveringer og nybyg, inden den aktive og passive brandsikring er endelig på plads,” fortæller Thorbjørn Celler, projekt og udviklingschef hos Dansk Brand & Beredskabsrådgivning ApS, der arbejder bredt med brandsikkerhed og brandforebyggelse hos store som små kunder bl.a. fabrikker i medicinalindustrien, anlæg med fremtidens Power-to-X løsninger, bolig og erhvervsbyggerier, ligesom offentlige kunder fylder i ordrebogen. Thorbjørn Celler trækker på mere end 25 års erfaring fra brandvæsenet, beredskabet og arbejdet med sikkerhed. Som rådgivningsvirksomhed adskiller Dansk Brand & Beredskabsrådgivning ApS sig netop fra andre i branchen ved at have en medarbejderstab, der er et fornuftigt mix af teoretisk og praktisk viden, fordi det er nødvendigt med medarbejdere, der både kender reglerne og har erfaringer ude fra ”marken. 

Bygherre skal tænke helt anderledes
De erfarne brandrådgivere hos Dansk Brand & Beredskabsrådgivning ApS opfordrer derfor bygherre til at tænke brandsikkerhed på en helt anden måde for at sikre en løsning, der rent faktisk virker. ”Som det ser ud i dag, bliver brugen af brandvagter ofte en omkostningstung udgift for bygherre, som samtidig får en løsning, der sjælden fungerer optimalt. I stedet bør bygherre begynde med at lave en risikovurdering, ” siger Thorbjørn Celler. Med en risikovurdering i hånden kan bygherre vælge de rigtige værktøjer for at sikre en optimal løsning for byggeriet/renoveringen. Risikovurderingen skal løbende vurderes og tilrettes, så der skæres ind til benet, og fokus er på det nødvendige. På den måde optimeres både udgifter og sikkerhed. Risikovurderingen ser på typen af byggeriet, byggeriets faser, risikofaser, flow og meget andet. ”At investere i brandvagter som første led betyder, at mange projekter ender med at blive alt for dyre, og samtidig får bygherre muligvis ikke den ønskede sikkerhed,” fortæller Thorbjørn Celler og uddyber: ”Du bør som bygherre eller bygningsansvarlig sikre dig - eventuelt sammen med dit forsikringsselskab - at brandsikkerhed er med på dagsordenen fra start til slut. Her kan I afdække, hvilket sikringsniveau der ønskes. Rådgiveren kan så lave en plan for, hvad der skal ske og sætte vilkår op for leverandørerne samt kontrol af de leverancer, så omkostningerne står mål med det ønskede.” 

Brandvagt bør være en særlig uddannelse 
Hos Dansk Brand & Beredskabsrådgivning ApS opfordrer de til, at brandvagt bliver et fag på lige fod med andre: ”En brandvagt bør have flere grundlæggende uddannelser bag sig og gennemgå et særligt uddannelsesforløb på 3-5 dage, hvor emner som observation, reaktion, konflikthåndtering, bygningsgeometri og dokumentation indgår,” siger Thorbjørn Celler. 

Læs mere om den rette brandrådgivning på www.dkbrand.dk

FAKTA

Dansk Brand & Beredskabsrådgivning ApS, der pt. beskæftiger ti medarbejdere og er i rivende udvikling, er et rådgivningsfirma med fokus på Brandforebyggelse og Beredskab. Firmaet tilbyder rådgivning og løsninger, der favner alle aspekter indenfor brandrådgivning (herunder certificeret brandrådgivning i alle brandklasser) og beredskab, herunder at arbejde med mennesker og adfærd i brandforebyggelseskontekst.

Artiklen er en del af temaet Brand & Sikkerhed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11