23948sdkhjf

Sjusk og konkurser sender millionregning til region

Endnu en sag om byggesjusk rammer sygehuset DNV Gødstrup nord for Herning 

Byggeriet var både forsinket og fordyret, og parterne slås stadig om knap 1 mia. kr.

Nu rammer endnu en dårligdom det vestjyske sygehus DNV Gødstrup. 

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse. 

Denne gang drejer det sig om en række brandlukninger, der er blevet udført forkert – og af entreprenører, der sidenhen er gået konkurs. Det betyder, at regionen selv må finansiere dele af arbejdet. 

- Det har desværre vist sig, at en række virksomheder ikke har udført deres arbejde godt nok. Der hvor det har været muligt, har vi selvfølgelig sendt reklamationer til de virksomheder, for at få dem til at udbedre det, siger formand for Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg, Henrik Gottlieb, i en pressemeddelelse. 

Supersygehuset i Gødstrup

Byggeriet af Regionshospitalet Gødstrup blev sat i gang i 2012.

Sygehuset skulle oprindeligt have været klar til at tage imod patienter i 2017. Siden stødste projektet på adskillige problemer med forsinkelser og fordyrelser til følge.

Først 10. februar 2022 slog det nye supersygehus dørene op til de første patienter.

Byggeriet er på samlet cirka 145.000 kvm og havde et budget på over 3,1 mia. kr.

Op mod en fjerdedel 

En teknisk gennemgang har vist, at op mod en fjerdedel af brandlukningerne ikke lever op til gældende krav. De skjulte lukninger af rør og elektriske installationer, som går igennem vægge har specifikke krav til blandt andet fugemasse og isoleringsmaterialer. 

To entreprenørkonkurser indskrænker regionens muligheder for udbedring, der derfor selv må finde pengepungen frem. 

- Der hvor det ikke er muligt (at sende reklamationer til virksomheder, red.), må vi desværre selv finde penge til at få tingene bragt i orden. Uanset hvad er der behov for en anlægsbevilling, så vi hurtigst muligt kan få udbedret alle forhold, siger Henrik Gottlieb i en pressemeddelelse. 

Udvalget drøfter en anlægsbevilling på 22 mio. kroner til udbedring af de byggetekniske forhold først i december. Regionen forventer, fejlene vil være udbedret i 2025. 

Slås om 1 milliard 

Det er ikke første gang, DNV Gødstrup har været igennem byggesjusk-møllen. 

Selvom hospitalet åbnede for blot to år siden, har man allerede måttet udskifte 950 vinduer. Det skyldtes en byggefejl, og entreprenøren pådrog sig hele regningen for at få skiftet de mange vinduer. 

Og så er der de mange voldgiftssager. For et års tid siden kunne Licitationen berette, hvordan nogle af landets største entreprenører og rådgivere på den ene side og Region Midtjylland på den anden sloges om knap 1 mia. kr. 

Voldgiftssagerne efter DNV Gødstrup

Efter byggeriet af storsygehuset DNV Gødstrup har Region Midtjylland uafklarede tvistsager med Rambøll, rådgiverkonsortiet CuraVita samt entreprenørselskabet MT Højgaard og teknikentreprenøren Bravida.

Tvistsagerne, der dækker over cirka 40 delkrav frem og tilbage mellem parterne, er endt med voldgiftssager.

Og det er særdeles forskelligartede tvister. Fx drejer har Region Midtjylland rettet krav imod Rambøll om om tilbagebetaling af honorar, som firmaet fik for den forlængede byggetid. Dele af regionens sag med Bravida dækker over rør, fittings og andre materialer, mens andet omhandler have betaling for ekstra arbejder på det forsinkede sygehusbyggeri.

Bravida kræver samlet 320 mio. kr. i erstatning for forlænget byggetid og betaling af en række afviste ekstrakrav. Omvendt har Region Midtjylland fremsat krav på samlet 190 mio. kr., der dækker beløb betalt med tilbagesøgningsforbehold, dagbod og udbedringsgodtgørelse.

MT Højgaard har krav på i alt 135 mio. kr. imod Region Midtjylland. Kravene fra Region Midtjylland imod entreprenøren er på 99 mio. kr., et beløb der omfatter dagbod med videre.

Rådgiverkonsortiet Curavitas krav imod regionen knytter sig til betaling for forlænget byggetid og lyder på 20 mio. kr.  Region Midtjylland har sendt krav på 81 mio. kr. imod CuraVita om erstatning om blandt andet projekteringsfejl.

Rambøll, der i 2020 afløste Curavita, kræver 6 mio. kr. fra Region Midtjylland som følge af forlænget byggetid. Regionen kræver omvendt 50 mio. kr. fra Rambøll.

Endelig har Region Midtjylland et særskilt krav på 57 mio. kr. rettet mod begge rådgivere. Det omhandler erstatning for udgifter til forlænget byggetid.

Artiklen er en del af temaet De syge supersygehuse .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127