23948sdkhjf

Københavneraftale om geotermi kan bane vej for mere

Innargi og Vestforbrænding har netop indgået en aftale om 26 MW geotermi. Placeringen af anlægget er dog ikke helt på plads endnu

Vestforbrænding er i fuld gang med at etablere fjernvarme til 39.000 nye varmekunder. Godt 10.000 af dem vil fra 2028 få leveret varmen fra Innargi og Vestforbrændings nye geotermianlæg i Lyngby-Taarbæk Kommune. 

Med den nye aftale tages der hul på geotermisk produktion fra det geologiske reservoir, der ligger under det meste af Storkøbenhavn. Hos Innargi håber man, at det giver mod på mere. 

- De geologiske betingelser for at etablere geotermi til fjernvarme er virkelig gode i det storkøbenhavnske område. Så projektet er forhåbentligt blot det første af flere med Vestforbrænding, der skal rulle meget mere fjernvarme ud. Samtidig får vi gjort mulighederne meget håndgribelige for de andre storkøbenhavnske fjernvarmeselskaber, der også udbygger deres net og overvejer alternativer til biomasse, udtaler Samir Abboud, der er adm. direktør for Innargi, i en pressemeddelelse. 

Passer perfekt

Vestforbrænding er i fuld gang med sin omfattende plan for udskiftning af olie- og gassen hos forbrugere i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal kommuner.

Planen vil næsten fordoble Vestforbrændings varmeleverancer og gøre netværket til et af de største i Danmark. Det nye geotermianlæg skal indgå i et varmemiks. 

- Vi får brug for meget mere fjernvarme i fremtiden, og for at fjernvarmen baseres på flere forskellige kilder, fordi det giver en robust forsyning og sikrer forbrugerne stabile og lave priser. Her passer geotermi perfekt ind. Når forbrugerne skifter den individuelle varmekilde ud med fjernvarme, så slipper de også ud af et afhængighedsforhold til prisen på en enkelt energikilde, uanset om det er olie, gas eller el, udtaler Steen Neuchs Vedel, direktør for Vestforbrænding.

Endelig placering

Planen er, at anlægget skal placeres i Lyngby-Taarbæk Kommune, men præcis hvor er ikke besluttet endnu. 

- Lyngby-Taarbæk Kommune er i dialog med Vestforbrænding og Innargi om at finde et egnet sted til et geotermisk anlæg indenfor erhvervsområdet Virumgårdsvej. For kommunen er det vigtigt at den fortsatte fjernvarmeudbygning sikres, og at den baseres på grøn varme. Et geotermisk anlæg virker derfor umiddelbart som en god løsning, udtaler Richard Sandbæk, formand for Teknikudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Innargi har netop afsluttet seismiske undersøgelser af undergrunden i Allerød, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal Kommuner. Resultatet af disse foreligger ikke endnu, oplyser Innargi til Licitationens søstermedie Energy Supply.

Om projektet

  • Varmeanlægget placeres forventeligt i Lyngby-Taarbæk Kommune.
  • Anlægget får en kapacitet på 26 MW.
  • Anlægget kan dække varmebehovet i 10.000 husstande.
  • Borestart i 2026
  • Varme leveres fra 2028

Kilde: Vestforbrænding

Se nøgletal for:
Læs mere om: geotermi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.907