23948sdkhjf

Fra 226 til 364 millioner: Pris på renovering af rådhus eksploderer

En uheldig cocktail af faktorer presser prisen for at renovere Lyngby Rådhus i vejret

Stigende byggepriser og inflation har fordyret byggeprojektet over hele landet i flere år. Nu rammer det også Lyngby-Taarbæk Kommunes renovering af rådhuset i Lyngby. I kombination med uforudsete skader på den marmorbeklædte bygning er renoveringsregningen landet 138 mio. kr. over budgettet.

Det skriver SN.dk.

Nu har kommunen afsat samlet 364,1 mio. kr., mens beløbet i 2016 var 226,2 mio. kr. til rådhusrenoveringen samt køb af inventar, genhusning med mere.

Kommunen har dækket ekstraregningen fra flere forskellige kilder.

- Vi har ikke stået i en situation, hvor vi har aflyst en allerede planlagt renovering, fordi vi skulle bruge pengene på rådhuset. Men vi har selvfølgelig været nødt til at sikre ekstra finansiering, for eksempel gennem salg af ejendomme og brug af anlægsreserver, og det er klart, at man kun kan bruge pengene én gang, siger borgmester Sofia Osmani (K) til SN.dk

800 ekstraarbejder

Markant på listen over uforudset opgaver – og dermed udgifter - er en renovering af selve rådhustårnet, hvor marmorpladerne på facaden er i fare for at styrte ned. Tårnet indgik ikke i det oprindelige renoveringsprojekt.

Hertil kommer mere end 800 små og store ekstraarbejder, fra håndteringen af miljøfarlige stoffer til genopbygning af eroderede betonmure og murkrone på rådhusets tagterrasse.

Lyngby Rådhus med en karakteristisk krum marmorfacade er tegnet af arkitekterne Hans Erling Langkilde og Ib Martin Jensen, og blev bygget i årene 1939-41 på Lyngby Torv.

Bygningen er dog ikke blevet gennemgribende renoveret i over 50 år og har døjet med utæt tagkonstruktion, rådne vinduer og eroderet beton bag marmorpladerne.

213 millioner for fire måneder siden

Entreprenøren Jakon vandt for tre år siden hovedentreprisen på renoveringen. Parterne oplyste i den forbindelse ikke en entreprisesum. I udbudsmaterialet var kontraktens forventede værdi dog sat til 115 og 140 mio. kr.

Den 19. juni i år var entrepriseudgifterne opgjort til 213 mio. kr., fremgår det af Lyngby-Taarbæk Kommunes hjemmeside. Dertil kommer udgifter til diverse undersøgelser, rådgivning, genhusning, flytning med mere.

Fra kommunen lød det dengang, at "endelig økonomi er ikke kendt endnu, idet der stadig mellem entreprenør, rådgiver og bygherre pågår afklaring af slutarbejder. Derudover vil der være udgifter til en udvendig renovering af trappetårnet mod vest, læs mere under spørgsmål omkring trappetårnet."

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079