23948sdkhjf

Trægt med træ, men gennembrud lurer: - Klimakrav giver nye incitamenter

Med nye klimakrav i lovgivningen er byggebranchen ved at genopfinde sig selv. Det skal involvere meget mere træbyggeri, mener Træinformation og Bygherreforeningen

Det går tilsyneladende for trægt med træbyggeriet i Danmark. Træbaserede materialer står fortsat kun for 10 pct. i det samlede byggeri.

Byggebranchen håber at komme op på 20 pct. inden for en kort årrække, og spektakulære træbyggerier har vist vejen, men der er benspænd: Ikke mindst fordi det bæredygtige og CO2-opsugende materiale er så populært som opvarmning.

Der bruges lige nu cirka 1,4 mio. kubikmeter årligt, mens 14-19 mio. kubikmeter brændes af. 

- Brandkrav og akustiske krav modarbejder også især højere byggerier end fire etager, ligesom en kraftig byggeaktivitet har favoriseret traditionelle byggematerialer som beton og stål frem for træ og andre biobaserede materialer, siger Mikael Koch, direktør i Træinformation, et videncenter for træ i byggeriet, med knap 1.000 medlemsvirksomheder.

Træinformation formidler viden og yder teknisk rådgivning om anvendelse af træ i byggeriet, og direktøren er behersket optimist på træbyggeriets vegne. 

- Det skal nok blive bedre end de 10 pct., som danske byggeprojekter lige nu tegner sig for, når vi taler om brug af træbaserede materialer. Især fordi de nye klimakrav (vedtaget 30. maj 2024, red.) giver hele branchen nye incitamenter til at nedbringe sit CO2-udslip, fordi det bliver skrevet ind i Bygningsreglementet, siger han.

De nye krav betyder, at nybyggeri fra midten af 2025 kun må udlede 7,1 kg CO2 pr. kvm, hvilket ligger tæt op ad det, en samlet byggebranche selv har peget på i Byggeriets Handletank for Bæredygtighed.

Men Mikael Koch anslår først og fremmest en realistisk tone, da vi spørger til fremtidsmulighederne.

- Byggebranchen vil gerne op på at bruge mindst 20 pct. træbaserede materialer til nybyggeri, men mængden af beton og andre traditionelle materialer er også steget under det byggeboom, vi har oplevet indtil for nogle år siden. Derfor skal også de mindre byggerier helst omstille sig til at anvende langt mindre beton og mere træ og andre biogene materialer, hvor det giver mening, siger han.

70 pct. fra Sverige

En del af hans optimisme skal også findes i de nye skovrejsningsplaner, der fortæller om 30 pct. mere skov i Danmark over en årrække, som dog ikke kan dække landets forbrug.

- I dag benytter byggeriet i Danmark for 70 procents vedkommende ansvarligt produceret træ fra Sverige, mens Norge, Finland og Baltikum tegner sig for 10 pct. hver, siger Mikael Koch, der dog erkender, at vejen til de rene træbyggerier fortsat er lang. 

Der er bygherrer, der går planken ud og prøver træmaterialerne af, men nogle fortæller også, at udfordringerne blev for store, så de vendte tilbage til de traditionelle materialer Henrik Bang, direktør, Bygherreforeningen

- Men vi ser heldigvis at mange entreprenører er glade for at bygge med det. Det er lettere at transportere og håndtere end beton og ny teknologi i form af CLT-træ betyder, at træ som bærende konstruktioner også er på vej frem, siger Mikael Koch.

Stor interesse for træ

Også hos Bygherreforeningen oplever direktør Henrik Bang, at hans medlemmer viser stigende interesse for at anvende træ i større mængder i deres projekter.

- Med de nye klimakrav, der er skrevet ind i lovgivningen, er hele branchen i en fase, hvor vi skal genopfinde os selv. Det mærker man hos mange bygherrer, herunder de store developere og pensionsselskaber. Flere  vender sig mod mere bæredygtige materialer - blandt andet fordi loven kræver, at CO2-udslippet skal ned. Der sættes ind allerede fra projektering over byggeri til drift, siger han.

Han nævner Fra 4:1 Planet og Boligværksedet i Jernbanebyen i København som branchedrevne initiativer, der inspirerer udviklingen i en mere klimavenlig retning. Derudover fremhæver han også projekter som AP Pensions Marmormolen og Bygningsstyrelsens WoodHub i Odense som aktuelle flagskibe. 

Kort om Reduction Roadmap 2.0

Reduction Roadmap er udviklet af Effekt, Cebra og Moe/Artelia i et tværfagligt samarbejde med forskere og NGO’er i dansk byggeri. 

Den tværfaglige arbejdsgruppe har primært bestået af Emil Vindnæs (Effekt), Martin Møller Vilhelmsen (Cebra), Steffen E. Maagaard (Artelia), Rasmus Søgaard (Artelia), Jeppe Bennett Krabbe (Effekt), Kasper Reimer (Effekt), Sinus Lynge (Effekt), Mikkel Schlesinger (Cebra), og Dani Hill (Effekt).

I korte træk viser Reduction Roadmap 2.0, at hvis vi skal overholde Parisaftalens mål om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grad i 2030, så skal det danske LCA-krav sænkes til et gennemsnit på 5,8 CO2E/kvm/år.

Går planken ud

Men bygherredirektøren erkender også, at branchen endnu har meget at lære.

- Der er bygherrer, der går planken ud og prøver træmaterialerne af, men nogle fortæller også, at udfordringer i projekterne med eksempelvis brandkrav, støjproblemer ved etageadskillelser og forsyninger blev for store, så de vendte tilbage til de traditionelle materialer.

Henrik Bang er imidlertid ikke i tvivl om, at Danmark kommer til at anvende mere træ i byggeriet.

- Men det kommer til at indgå i en større grøn omstilling. Man skal sørge for, at man ikke skover for meget, for at nå målene og nye biogene byggematerialer bredt set kommer til at gå hånd i hånd med for eksempel teglværker, der nu fremstiller med biogas og betonproducenter, der udvikler grønnere cement. Og så skal vi forbi forsøgsbyggerierne og op i skala for at det batter, mener han.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078