23948sdkhjf

Fra grøn uddannelse til grønt boligsmørhul

En blanding af eje og almen boliger skyder frem i et tidligere center for uddannelse af gartnere og sygeplejersker i Gentofte

Gennem mere end 100 år blev der uddannet gartnere på Vilvorde i Charlottenlund, og siden har sygeplejersker og andre faggrupper været på kurser i det grønne område. Nu får arealerne ny anvendelse som boliger med FB Gruppen i en nøglerolle.

Sammen med Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer og boligselskabet Fsb opfører projektudviklerkoncernen således 49 boliger på Vilvorde-området. 

Projektet er nu så fremskredent, at der er fejret rejsegilde med fejring af håndværkerne og deres indsats på byggeriet.

- Når man byudvikler, er det ekstremt vigtigt at udvise respekt for historien på stedet. Her på Vilvordevej kommer der nye boliger med sjæl, som på bedste vis viderefører og kombinere de gode traditioner fra de tidligere byggerier og aktiviteter på stedet, sagde adm. direktør Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen ved rejsegildet.

Af de 49 boliger bliver 31 ejerboliger i størrelser fra 95-230 kvm og 18 almene boliger i størrelser fra 65 til 110 kvm.

Vilvordes historie

  • ”Vilvorde” blev grundlagt ved Ordrup Krat nord for København i 1875 som Danmarks første havebrugshøjskole. Højskolen fik navn efter en by i Belgien, hvor der i 1848 var oprettet en havebrugshøjskole.
  • I over 100 år blev gartnere og senere gartneriteknikere undervist på stedet, men i 1981 blev undervisningen flyttet til Tølløse Slot, og Dansk Sygeplejeråd overtog bygningerne. I dag hører navnet Vilvorde til Roskilde Tekniske Skole, som overtog uddannelsen i 1991.
  • Dansk Sygeplejeråd omdannede stedet til kursuscenter frem til 2019, hvor kursusaktiviteterne blev indstillet.
  • Området blev solgt til Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer med henblik på, at omdanne det tidligere kursuscenter til et nyt boligområde. Omdannelsen varetages af PKA, der er et fælles administrationsselskab for pensionskasser.
  • Der bygges på området 31 ejerboliger, der er mellem cirka 95 og 230 kvm i ét og to plan, samt 18 almene boliger, der udgøres af seks fire-værelses boliger på mellem 95-110 kvm, 11 tre-værelses boliger på mellem 76 og 91 kvm samt en to-værelsesbolig på 65 kvm.
  • Boligerne er tegnet af Arkitema, der har stået for skitseprojektet samt tegnestuen hos Svend Poulsen A/S.

Kilde: FB Gruppen

Nogle af boligerne bliver helt nye, mens andre integreres i de dele af det gamle kursuscenter, som bevares. Det samme gør et gammelt tempeltræ på grunden.

Med sine hvide, murede facader, tage med ensidigt fald samt sort træværk vil de nye bygninger falde ind i det eksisterende byggeri.

De første boliger bliver klar til indflytning i 2. kvartal næste år.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079