23948sdkhjf

Troldtekt: Vellykkede renoveringer og transformationer

En markant andel af verdens CO2-udledning kommer fra produktion af byggematerialer. Derfor er der stort potentiale i at forlænge bygningers liv frem for at opføre nyt. Troldtekt A/S har samlet en buket af vellykkede transformationer og renoveringer af eksisterende byggeri.

Hver gang vi på Jorden leder ti ton CO2 ud i atmosfæren, kommer mere end ét ton fra produktion og håndtering af byggematerialer. En nøgle til at bygge med omtanke for miljøet er derfor at forlænge levetiden for materialer – for eksempel ved at renovere gamle bygninger eller transformere dem til nye formål.

Nu har Troldtekt A/S, den danske producent af Troldtekt akustikplader, i et online tema sat fokus på netop renovering og transformation. Temaet byder på inspirerende interviews og reportager. Blandt andet:

Byggematador med speciale i transformationer

Olav de Linde, grundlægger og bestyrelsesformand i Ejendomsselskabet Olav de Linde, er især kendt for sin særlige tilgang til bygningstransformationer, hvilket blandt andet er blevet belønnet med Bygherreprisen 2023. Fotoet er fra selskabets hovedkontor i Frichsparken (Aarhus).

Nedriver opfører hovedkontor med genbrugsmaterialer

Nedrivningsfirmaet Tschernings renoverede hovedsæde er en oplevelse for sig. Kontorbyggeriet er opført med genbrugsmaterialer – herunder et Troldtekt loft, som er bevaret fra den tidligere industribygning. Desuden er store mødehuse i bygningen opført i materialer fra Tschernings egne nedrivninger, men også frasorterede akustikplader fra Troldtekts produktion.

Bofællesskab med genbrugs-tilvalg

I bo- og byggefællesskabet Sjællandsk Muld kan der som et særligt koncept indgå genbrugsmaterialer. Beboerne i de 35 husstande kan være med til at vælge, hvilke materialer de ønsker i deres kommende hjem. Det kan for eksempel være gulvplanker af fraskær, køkkenelementer i genbrug eller fraskær samt genbrugte Troldtekt akustikplader.

Troldtekt akustikplader: Lang levetid og nye kredsløb


Med en levetid på mindst 50-80 år og en høj tolerance over for slid og fugt kan Troldtekt akustikplader leve videre, når gamle bygninger bliver transformeret til nye formål. Pladerne består af dansk træ og cement – og den kombination gør dem robuste og holdbare.

En bygherre kan male Troldtekt pladerne igen og igen, uden at det forringer de akustiske egenskaber. Det er for eksempel sket under en renovering af Aarhus Airport og i restauranten Lula på Aarhus Havn.

Troldtekt arbejder med returmodeller, der kan give akustikpladerne en eller flere ekstra livscyklusser. Ordninger for træbetonrester fra Troldtekts produktion og kundernes byggepladser er etableret. Ambitionen er også at genbruge, genanvende og upcycle plader fra nedrivninger.

Forudsætningen for en cirkulær økonomi er, at materialet er uden skadelig kemi. Materialesundheden i Troldtekt akustikplader er certificeret på guldniveau efter produktstandarden Cradle to Cradle Certified®.

Du kan finde online temaet på > www.troldtekt.dk

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst - Renovering & Transformation.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187