23948sdkhjf

Building Awards 2024: Mød finalisterne

Building Awards 2024 byder på en strøm af priser, i otte kategorier, og med massiv genanvendelse som en solid motor under mange af projekterne

En nedriver, der bygger og renoverer med materialer fra sine egne nedrivninger. 

Et stort og rundt multihus i den københavnske Nordhavn, indrettet med højt til loftet og en lodretstående jungle. 

Og en innovativ arkitektvirksomhed, der arbejder med rum-arkitektur, der på den lange bane også kan hjælpe til større trivsel her på jorden.

Det er tre af de finalister, der blandt andre skal dyste om førstepræmierne ved dette års Building Awards 2024, Licitationens årlige hyldest og prisuddeling til byggebranchen. I alt skal slaget om guldet stå i otte forskellige kategorier. Dem vender vi tilbage til om et øjeblik. 

En ny æra

Branchefesten favner og indrammer både de gammelkendte dyder i branchen, som at stræbe efter faglig stolthed, ordholdenhed og æstetik, samt de nye (digitale) løsninger, blandt andet personificeret ved de to unge iværksættere, Hasan Also og Mikke Brich, der med virksomheden 3DCP har specialiseret sig i printet byggeri.

Ifølge de to er printteknologien banebrydende og kan indlede en ny æra for både fleksibilitet, nøjagtighed og ikke mindst kunsten at spare beton, der i høj grad er brug for.

Finalisterne skal findes i kategorierne Digitaliseringsprisen, Arkitektprisen, Den Grønne Pris, Årets leder, Leverandørprisen, Projektudviklingsprisen, Talentprisen og Året Bygning, hvor vi blandt andet finder det store Tscherning-domicil, som er et resultat af, at nedriveren af samme navn besluttede at tage sin egen medicin og opføre et hovedkvarter i primært genbrugsmaterialer - mange af dem revet ned og indsamlet af medarbejderne selv.

Det højeste træhus

Der mangler med andre ord ikke spektakulære projekter i år. Foruden Lærlingenes Hus på Bornholm, en perle fra 1847, der har gennemgået en vild forvandling, byder showet til november også på intet mindre end Danmarks højeste træhus, kontorbyggeriet TRÆ i Aarhus Sydhavn, der er finalist i kategorierne Arkitektprisen, sammen med rum-arkitekterne Saga Space Architects og Hedeskov Center for regenerativ Practoce, samt i kategorien Den Grønne Pris og Projektudviklingsprisen.

TRÆ er opført med massive limtræsøjler i 20 etagers højde med mellemliggende CLT-dækskiver og træelementer i facaderne. Beklædningen består af gamle aluminiumsplader, solafskærmningen af udtjente vindmøllevinger og de akustikregulerende loftsplader består af genbrugt plast.

En ny pris

Og som noget nyt vil også Leverandørprisen for første gang blive uddelt ved prisfesten 21. november 2024.

Her hedder finalisterne Junckers Genbrugsgulve, DeltaBeam Green kompositbjælker og Kim Slavensky - Phønix Tag Energi. Og alle er de ifølge juryen fremragende eksponenter for virksomheder med fokus på bæredygtighed i leverancer, herunder leverandører, der implementerer miljøvenlige produktionsmetoder.

Leverandørerne besidder en af nøglerollerne i den bæredygtige udvikling i branchen. Der kommer i stigende grad lovgivning, som branchen skal leve op til, blandet andet nye ESG-regler, der vurderer en virksomheds bæredygtighed og samfundsansvar ud fra en række nøgletal.

Men et grønt fokus går langt ud over produktion af materialer, sagde jurymedlem og koncerndirektør for byggeri i Nordstern, Johnny Hey, til Licitationen i maj, da prisen første gang blev introduceret:

- Vi kigger selvfølgelig på, om leverandørerne forholder sig til de klimapåvirkninger, deres produkter har impact på - lige fra produktion over transport til leverancer. I sidste ende også den fulde levetid, sagde han.

For Johnny Hey er det vigtigt, at man løbende kigger på nye måder at optimere frembringelsen af produktet og leverancen på.

- Produkterne skal indgå i andre værdikæder, og de enkelte inputs betyder noget. Derfor er det vigtigt, at leverandører er villige til løbende at udvikle sig, mener han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125