23948sdkhjf

Nyt projekt udvikler digitale værktøjer til byggepladsen

Byggebranchen er ikke godt nok rustet, når den skal leve op til nye klimakrav, lyder det fra Molio. Nyt udviklingsprojekt skal gøre digitale værktøjer tilgængelige

Det er 2022. Du finder din telefon frem for at tjekke, hvad priserne på energi er lige nu: Kan du mon sætte din vask over nu, eller er det billigere at vente til i nat? 

Det var ret nemt, ikke? 

Snart skal det være lige så nemt at minimere sit ressourceforbrug på byggepladsen, som det er at tjekke elpriserne på en smartphone, når Molio i samarbejde med Industriens Fond og Realdania udvikler og eksperimenterer med nye digitale værktøjer i udviklingsafdelingen ConTech Lab og gennem projektet "Minimering af ressourceforbrug på byggepladsen".

Rammer små virksomheder 

Fra 2025 gælder nye klimakrav, som kommer til at påvirke bygge- og anlægsbranchen. 

Grænseværdierne strammes, hvilket betyder, at nybyggeri i gennemsnit kun må udlede 7,1 kg CO2/kvm. I dag ligger grænseværdien på udledningen for nybyggeri (over 1.000 kvm) på cirka 12 kg CO2/kvm.

Nye klimakrav for bygninger:

Det samlede CO2e-forbrug gennem bygningens levetid – altså byggeriernes livscyklusvurdering – vil blive mødt af en markant lavere grænseværdi. Tabel med grænseværdier:

Klimakrav for bygninger 2025 2027 2029
Feriebolig under 150 kvm. 4,0 3,6 3,2
Enfamiliehuse, rækkehuse, tinyhouses og ferieboliger over 150 kvm. 6,7 6,0 5,4
Etageboliger 7,5 6,8 6,1
Kontorbygninger 7,5 6,8 6,1
Institutioner 8,0 7,2 6,4
Andet nybyggeri, f.eks. butikker, lagerhaller og parkeringshuse 8,0 7,2 6,4

 Kilde: Social-, Bolig- og Ældreministeriet

Ikke nok med det, så bliver byggepladsen i sig selv også omfattet af reglement for udledning med sin egen grænseværdi på 1,5 kilo CO2 per kvm per år. 

De nye dokumenteringskrav stiller især de mindre virksomheder i en svær situation - og i dag udgør virksomheder i bygge- og anlægsbranchen med færre end 10 ansatte mere end 90 pct. af det samlede antal virksomheder. 

De mindre virksomheder har ikke de samme ressourcer, og de er dermed endnu mere afhængige af digitale værktøjer, lyder det fra Molio.

Nye løsninger i udviklingsprojekt 

Og netop sådanne digitale løsninger arbejder et pionerprojekt med at udvikle. 

I et 3-årigt projekt arbejder Molio, Industriens Fond og Realdania sammen om dataindsamling på byggepladsen, herunder monitorering af elforbruget, affaldshåndtering og materialespild. 

Om ConTech Lab og Molio 

Molio er byggeriet videncenter og en erhvervsdrivende fond, der indsamler, behandler og formidler viden til bygge- og anlægsbranchen gennem udvikling af digitale værktøjer, standarder, kurser, fagbøger og byggeudstilling. Molio er også ConTech Lab, buildingSMART Danmark, HUSET Middelfart og Byggecentrum, der ligeledes hjælper alle i byggeriet til en nemmere og mere konkurrencedygtig hverdag.

ConTech Lab er byggebranchens fælles udviklingsplatform, hvor byggeriets virksomheder sammen kan udvikle og eksperimentere med nye måder at benytte data, digitalisering og teknologi på til at skabe fremtidens byggeri – et mere bæredygtigt og produktivt byggeri. ConTech Lab er etableret i samarbejde mellem Molio, Industriens Fond og Realdania.

Kilde: Molio

 Projektet, som laves på 10 byggepladser, skal finde den mest effektive metode for at minimere ressourceforbruget på byggepladsen gennem datadrevne tiltag.

- Når entreprenørvirksomheder skal indsamle data til at dokumentere ressourceforbrug på byggepladsen, foregår det i øjeblikket relativt manuelt, hvilket er tidskrævende. Vores projekt har til formål at give indsigt og udvikle valide målemetoder, så dét at minimere sit ressourceforbrug bliver lige så nemt som at holde øje med sit el-forbrug og KWH-priser, siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio, i en pressemeddelelse. 

Og der er hårdt brug for værktøjerne, for branchen er slet ikke langt nok i den grønne omstilling, lyder det fra Christina Hvid. 

- Vores opgave er et understøtte byggeriets værdikæde, så de bliver bedre i stand til at imødekomme kravene. Byggebranchen er ikke langt nok i den grønne omstilling, og de nye klimakrav udfordrer særligt de mindre virksomheder på tid og ressourcer. Der er massivt behov for ny viden og digitale værktøjer i branchen, siger hun. 

Molio og ConTech Lab stiller deres ressourcer til rådighed for at sikre øget vidensdeling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141