23948sdkhjf

Arkil vil skære i milliardregning

Arkil og LE34 er parter i et nyt selskab, der vil skabe overblik over den underjordiske infrastruktur for dermed at forebygge de graveskader, der årligt koster samfundet et trecifret millionbeløb

Der kommer ingen strøm fra stikket, og vandhanen er løbet tør. De fleste har mærket konsekvenserne, når der sker skader på ledninger, kabler, rør og anden samfundskritisk infrastruktur i undergrunde.

Entreprenørkæmpen Arkil, landinspektørfirmaet LE34 og forsyningsselskabet Aarhus Vand gør nu fælles front imod problemet, der har markante økonomiske konsekvenser på samfundsplan.

– På daglig basis går der anseelige ressourcer til spilde, når anlægsarbejder bliver afbrudt af overgravede kabler, der ikke er registreret nogen steder, udtaler Thomas Boe, bestyrelsesformand for Arkil A/S og trioens nye fælles selskab, HeyPipe, i en pressemeddelelse.

2,8 mia. kr. anslog Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i 2016, graveskader for over en 10 år lang periode, og dermed cirka 280 mio. kr. om året.

I stedet for at beskytte sine egne 3D-data om vores fælles infrastruktur i jorden, så deler vi dem med hinanden. En slags digital crowd-sourcing platform til håndtering, deling og kortlægning af data i den underjordiske infrastruktur Torbjørn M. Pedersen, forretningschef for LE34 Forsyning og adm. direktør i HeyPipe

Opgør med fragmenteret data

Men private og offentlige virksomheder mangler et samlet overblik over, hvad der gemmer sig af samfundskritisk infrastruktur i jorden. Her kommer Arkil, LE34 og Aarhus Vands nye joint-venture-selskab, HeyPipe, og en digital platform af samme navn ind i billedet.

Platformen giver entreprenører, graveaktører, forsyninger og myndigheder en unik adgang til data, som skal spare samfundet mange millioner og spildte ressourcer til graveskader og den miljøbelastning, der er forbundet med ekstraarbejdet.

– Årsagen til, at omfanget og omkostningerne ved graveskader er så store, skal findes i, at de nuværende data om den underjordiske infrastruktur er for fragmenteret og for upræcis, siger Thomas Boe.

Digital crowd-sourcing

HeyPipe er et digitalt kort, hvor deling af data indgår i et større samfundsperspektiv som one-point-of-entry til data om kritisk infrastruktur i undergrunden. Platformen skal udgøre et supplement til ledningsejerregistret LER med unik 3D-dokumentation af ledningsanlæg, billeder af ledningsarbejder, højdeoplysninger på samtlige ledninger samt en dokumentation af de ledninger, der ikke er kendte af ledningsejere.

– Med HeyPipe minimerer vi helt sikkert graveskader i vores anlægsprojekter, fordi vi får en større viden om undergrunden. Jo større viden jo bedre kan vi også planlægge vores projekter og sikre en effektiv afvikling, siger Peter Hjortdal, der er afdelingschef for Klima & Afløb i Aarhus Vand.

Torbjørn M. Pedersen, der er forretningschef for LE34 Forsyning og nu også adm. direktør i det nye selskab, peger på delingen af data som det unikke ved platformen.

- I stedet for at beskytte sine egne 3D-data om vores fælles infrastruktur i jorden, så deler vi dem med hinanden. En slags digital crowd-sourcing platform til håndtering, deling og kortlægning af data i den underjordiske infrastruktur, forklarer han.

– Når vi deler data med hinanden, bliver vi stærkere og kan som samlet branche øge effektiviteten og sikkerheden i anlægsarbejde for nedgravning af ledninger i jorden, lige fra planlægning til udførsel og dokumentation i hele landet, fortsætter han.

3D-punktskydata i platformen er en digital kopi af virkeligheden, der dokumenterer de faktiske forhold i jorden. Også de ledninger, der er ejet af andre end det selskab, der udfører det aktuelle anlægs- eller reparationsarbejde. Forklaringen er, at punktskyen viser hele ledningsgraven sammenlignet med traditionel opmåling, hvor man går ud og opmåler egen ledning – og kun den – og ikke, hvad der ellers ligger af rør og kabler i jorden.

Artiklen er en del af temaet MXtra - Maskin- og materiel.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.918