23948sdkhjf

Her er vinderne: Kvartet skal skabe Folketingets nye rammer

Vinderne af projektkonkurrence skal stå for at restaurere og omdanne de historiske bygninger og Rigsdagsgården på Slotsholmen

Folketinget og Bygningsstyrelsen har nu offentliggjort vinderen af projektkonkurrencen om Folketingets nye rammer. Det er Cobe sammen med Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark, der er udpeget som vinderne af projektkonkurrencen om fremtidens Folketing, fremgår det af en pressemeddelelse.

Sammen skal de fire vindere stå for at restaurere og omdanne de historiske bygninger og Rigsdagsgården på Slotsholmen, som i fremtiden skal danne de bedste rammer for, at alle kan opleve demokratiet helt tæt på.

Vil styrke demokratiets centrum

Baggrunden for projektkonkurrencen er, som tidligere beskrevet i Licitationen, at Folketinget overtog ansvaret for Rigsarkivets tidligere bygninger på Slotsholmen over for Folketinget i 2023. 

Det skete efter flytningen af 'Danmarks hukommelse' til det nye hovedsæde på Kalvebod Brygge 34 i 2021.

Med byggeprojektet om fremtidens Folketing er det hensigten, at Folketinget åbner op, så flere borgere fra alle dele af landet kan komme og opleve folkestyret på nært hold, lyder det.

- Folketinget er vores allesammens, og annonceringen af vinderforslaget markerer et vigtigt skridt i retning af at åbne Folketinget for endnu flere besøgende, siger Søren Gade, formand for Folketinget, i pressemeddelelsen.

Han betegner vinderforslaget som "et ambitiøst svar" på Folketingets ønske om at have et levende folkestyre og gøre politik interessant og engagerende for flere – også mange år frem i tiden. 

- Med dette projekt påtager Folketinget sig samtidig en vigtig opgave ved at tage vare på de historiske bygninger, så den vigtige kulturarv, de repræsenterer, kan komme alle landets borgere til gode. Nu skal vi arbejde videre med projektet, så vi kan få et godt grundlag at træffe den endelige beslutning på, siger Søren Gade.

Visionen bag projektet er at skabe nye og bedre rammer for et åbent, tilgængeligt og engagerende folkestyre, hvor der er flere aktiviteter for borgerne. 

De besøgende kan i fremtidens Folketing blandt andet få glæde af et besøgscenter. Derudover skal  projektet også forbedre rammerne for det parlamentariske arbejde og skabe moderne parlamentariske faciliteter, såsom udvalgsværelser og arbejdspladser.

Undervejs siden august 2023

Vinderprojektet har været undervejs siden august 2023, hvor fem prækvalificerede hold har arbejdet med at komme med forslag til, hvordan Folketingets fremtidige rammer kan se ud. 

Fagdommerne, Natalie Mossin, Rosa Lund og Torben Nielsen, betegner vinderforslaget som "meget vellykket", både hvad angår arkitektur og funktion. 

- Besøgsindgangen i Rigsdagsgården, inspireret af det danske historiske tingsted, byder besøgende velkommen, og der er skabt en god sammenhæng mellem Rigsarkivets tidligere bygninger og Christiansborg, så den atmosfære og aktivitet, der kendetegner Folketinget, også afspejles i de nye rammer, udtaler fagdommerne.

Vinderne, som nu står foran en opgave af de helt store, erklærer sig stolte over at skulle være med til at skabe rammerne for fremtidens Folketing. 

- Som arkitekt er der ikke en mere inspirerende opgave end at få lov at arbejde med de fysiske rammer om vores folkestyre. Der er en helt enorm kulturarv, som vi skal værne om, og samtidig skal vi skabe noget nyt til danskerne, som lukker dem ind og får dem til at mærke demokratiet og dets historie og vise vores folkestyre, når det er bedst, siger arkitekt og stifter af Cobe, Dan Stubbergaard.

Folketingets nye rammer

  • Kulturministeriet offentliggjorde i 2017, at Rigsarkivet skulle flytte fra Slotsholmen. Siden da har Folketinget arbejdet med at undersøge mulighederne for at overtage bygningerne og integrere dem i Folketingets øvrige bygningsmasse.
  • Rigsarkivets tidligere bygninger ligger lige over for Folketinget, og pladsen skal bruges til at styrke Folketinget som demokratisk mødested for borgere og politikere og som arbejdsplads
  • I 2023 udskrev Bygningsstyrelsen en projektkonkurrence og efterfølgende udbud med forhandling uden forudgående offentliggørelse med henblik på at tildele en totalrådgiveraftale.
  • De nye fysiske rammer skal bl.a. indeholde en underjordisk besøgsindgang, nye parlamentariske faciliteter og arbejdspladser, et spisested og et besøgscenter, der skal være med til at styrke interessen for demokratiet og gøre politik interessant og vedkommende for flere i fremtiden.

Kilde: Bygningsstyrelsen

Se nøgletal for:
Læs mere om: udbud Folketinget
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078