Betongigant introducerer omstridt slaggecement og reducerer CO2-udslippet markant
- Det er så vildt det her. Vi kan reducere CO2-udslippet fra beton helt vildt, og vi kan gøre det over night.
Sådan lød det fra Leo Mørch, der er rådgiver og konsulent i M4 Group, der importerer råstoffer, som videresælges til betonindustrien, da han i Licitationen i november 2023 forklarede, hvordan han i mere end 20 år havde forsøgt at få tilsætningen af højovnsslagge i beton tilladt i Danmark på lignende vilkår som i store dele af resten af Europa. Uden held.
Nu er betonproducenten IBF klar til at tage skridtet - dog ikke over night - og fremadrettet produceres alle afløbsprodukter med mindre traditionel cement, der erstattes af højovnsslagge - der er et restprodukt fra stålproduktionen - som bindemiddel, hvilket reducerer CO2-udledningen med cirka 40 pct.
Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.
- Det smarte ved GGBS (højovnsslagge, red.) er, at det er lige så stærkt som cement og skaber de samme egenskaber i beton. Men fordi GGBS er et restprodukt, som opstår, når man producerer stål, så er CO2-udledningen væsentligt lavere. CO2-udledningen følger nemlig altid hovedproduktet, som i dette tilfælde er stål, og ikke spildet fra produktionen, forklarer ingeniør og afdelingschef i IBF Jesper K. K. Bang i pressemeddelelsen og fortsætter:
- Det betyder, at CO2-udledningen fra beton reduceres drastisk, når vi anvender GGBS i stedet for cement.
Som Licitationen beskrev i november er brugen af GGBS ikke nyt - herhjemme har den på forsøgsbasis været brugt på Vejlefjordbroen - og højovnsslagge har været anvendt i betonproduktion i årtier i andre dele af Europa.
Om brugen af GGBS i beton
GGBS (Ground Granulated Blast-furnace Slag) er betegnelsen for formalet, granuleret højovnsslagge fra stålindustrien.
Det er et restprodukt fra produktionen af stål, som kan anvendes som erstatning for cement i betonproduktion.
CO2-udledningen fra GGBS er væsentligt lavere end cement, fordi de gældende regler for CO2-beregninger altid tilskriver hele CO2-udledningen fra produktionen af et produkt til selve hovedproduktet - i dette tilfælde stål. Når
GGBS erstatter cement i betonproduktionen, reduceres CO2-udledningen derfor simultant med mængden af cement.
IBF har opkøbt GGBS, så de har forsyninger flere år ud i fremtiden.
- Vi har sat alle sejl ind på at nedbringe CO2-udledningen fra vores produkter. Vi har arbejdet i flere år på at skaffe adgang til GGBS, og nu er vi klar til at sætte hastigheden på produktionen op, forklarer Jesper K. K. Bang.
Ændringen påvirker ifølge IBF ikke andet end CO2-regnskabet, og kunderne vil ikke kunne mærke ændringen i deres dagligdag. Produkterne produceres i samme kvalitet som normalt.
Holdbarheden og styrken er den samme, og produkterne skal håndteres på samme måde ude på byggepladsen, og prisen er den samme. Den eneste ændring er faktisk, at CO2-udledningen fra afløbsprodukterne reduceres med cirka 40 pct.
Vil være Danmarksmester
Dokumentationen for CO2-reduktionen er også på plads. IBF leverer EPD’er, altså miljøvaredeklarationer, på standard afløbsrør, som viser den præcise CO2-udledning fra det enkelte produkt. CO2-reduktionen skal ses i forhold til CO2-udledningen fra produktionen i 2021. Nogle enkelte produkter ligger lige under 40 pct. Resten ligger over, forklarer virksomheden.
- EPD’er er et utroligt vigtigt værktøj for vores kunder, som skal bruge disse informationer, når de skal udarbejde klimaregnskaber, og når de ønsker at få Svanemærket eller DGNB-certificeret deres byggerier. Derfor er vi glade for, at vi helt fra starten kan levere EPD’er til kunderne på de nye CO2-reducerede afløbsrør, forklarer Jesper K. K. Bang.
Potentialet rækker dog ud over den enkelte kunde. For IBF handler det om at tænke større, forklarer bestyrelsesformand i IBF, Preben Rosenkilde.
OM IBF
IBF er en af Danmarks største producenter af betonvarer og fabriksbeton.
IBF, som er en familieejet virksomhed, blev grundlagt af Johannes Rosenkilde i 1960.
Virksomheden drives i dag af de to sønner Preben og Mogens Rosenkilde med hovedsæde i Ikast og mere end 35 fabrikker fordelt over Danmark og Polen.
- IBF er en af Danmarks største betonproducenter. Vi ved, at vi har et stort klimaaftryk. Derfor har vi også et tilsvarende ansvar for at reducere det. Det her er et vigtigt skridt på vejen i den retning, siger han og fortsætter:
- Vi vil være Danmarksmester i det med bæredygtighed. Vi har sat nogle meget ambitiøse mål om at reducere CO2-udledningerne med 70 pct. i vores forretning, og de mål er vi nu i gang med at eksekvere på - til gavn for IBF, for kunderne og for omverdenen.
Mens den danske lovgivning er skruet sådan sammen, at IBF nu kan indlede arbejdet med at producere afløbsrør med slagge som erstatning for beton, så kæmper en af landets allerstørste bygherrer Hofor stadig med at få godkendt brugen af slagge i endnu større skala.
Indtil videre har udvalget under Dansk Standard dog endnu ikke godkendt det.