23948sdkhjf

5.000 unikke stykker renæssance fra Raadvad til Børsens facade

Raadvad Stenhuggeri er specialiseret i at restaurere slotte og andre historiske bygninger. Virksomheden skaber nye sandsten og udsmykninger til restaureringen af Børsens facader.

Raadvad Stenhuggeris ansatte arbejder på en måde i en anden tid. De går i hvert fald tilbage i tiden, når de restaurerer murværk og udsmykninger på Kronborg, det svenske kongeslot Stockholms Slot, Marmorkirken og andre markante historiske bygningsværker.

”Vi er udfordrede af, at der ikke er så meget originalt kildemateriale og slet ikke detaljebilleder af bygningernes oprindelige udseende, fordi de er så gamle. Desuden er de blevet restaureret med tidens udtryk og udformning for 100 eller måske 250 år siden. Hvilke indfaldsvinkler og materialer har de benyttet dengang? Hvilket niveau skal vi tilbage til? Derfor gør vi megen arkæologisk detektivarbejde med research i de få eksisterende skriftlige kilder og besøger bygningsværker fra samme æra, inden vi begynder en restaurering,” fortæller stenhuggermester i Raadvad Stenhuggeri, Peter Michael Jensen.

Aktuelt arbejder virksomheden på en af sine største restaureringsopgaver i Danmark, som er
et prestigeprojekt: Nordog sydfacaderne og deres sandstensudsmykninger på Børsen i København. Den gennemgribende restaurering skal føre renæssancebygningens ydre fortælling og udtryk tilbage til 1624, da Børsen stod færdig.

”På en så gammel bygning er der ikke to gesimser eller to dekorationer, der er ens, så vi kan ikke benytte skabeloner, mål eller forme, for hver bygningsdel er unik og skal udskiftes med en ny, der matcher den, vi har fjernet. Vi skal rundt om skalstensfacaden for eksempel udskifte cirka 5.000 sandsten, som stort set alle skal tilpasses. I øvrigt er de originale sten ofte i bedre stand end nogle af de sten, som er sat ind ved restaureringer gennem tiden. Sådan et projekt over fire-fem år kræver tålmodighed,
ydmyghed, ihærdighed og professionalisme, så vi gør arbejdet godt og grundigt, men også sikrer fremdrift,” mener Peter Michael Jensen.

Raadvad Stenhuggeri har fast fire-fem mand, der skifter gamle sten ud med nye på Børsen. Inden da har fem-ti fagudlærte stenhuggere hugget sandstensemnerne på værkstederne i Herlev og Gilleleje.

"Et projekt over fire-fem år som Børsen kræver tålmodighed, ydmyghed, ihærdighed og professionalisme, så vi gør arbejdet godt og grundigt, men også sikrer fremdrift."
Peter Michael Jensen, stenhuggermester, Raadvad Stenhuggeri

Inspiration på loftet

35 hermer og karyatider, tre fordakningshoveder og 25 maskefigurer på Børsens facader er så medtagede, at de skiftes ud med nye, som stenhuggerne fra Raadvad Stenhuggeri har tilhugget på værkstedet. Til det formål har Raadvad Stenhuggeris detektiver været på jagt på jagt efter inspiration i historiske magasiner.

”Vi har fundet afformninger af de originale figurer på Børsens og Københavns Rådhus’ lofter og fået inspiration af originale statuer ved Baldersbæk Plantage i Sydjylland. Med den inspiration har vores klassisk uddannede billedhugger grundlag for at vurdere, hvilke forandringer der er sket med figurerne gennem tiden, og dermed komme tættere på deres originale udtryk,” fortæller Peter Michael Jensen.

Firmaets klassiske billedhugger, Maria Hammerich, har i sin research blandt andet studeret renæssancebyggerier i Belgien og især Holland for at danne sig indtryk af den æras billedsprog.

”Ud fra de eksisterende figurer, research og inspiration støber hun så modeller i gips, som de andre billedhuggere hugger de nye figurer efter. Derfor er forarbejdet også særdeles grundigt, for de færdige figurer får det udtryk, gipsmodellerne har. Figurerne
er vigtige for den strategiske retning, restaureringen har. I tilfældet Børsen er det at føre bygningen tilbage til sin originale udformning,” siger Peter Michael Jensen.

Raadvad Stenhuggeris ansatte er stolte af deres historiebevarende håndværk og opfordrer derfor unge til at gå ind i deres fag. Det samme gør Det Faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger- og Stukkaturfaget, som Peter Michael Jensen er medlem af.

Virksomheden har tre lærlinge og håber at få en fjerde her i foråret.

”Vi prioriterer at rekruttere lærlinge, for vores fag er vigtigt at holde i gang, for både bygningerne og vores fag er dele af vores kulturarv, som vi skal værne om. Vi har i branchen reduceret støvgenerne med bedre udsugning og reduceret de tunge løft,
så arbejdsmiljøet er blevet bedre og sikrere. Når jeg underviser på grundforløb, opfordrer jeg eleverne til også at se vores vej som en mulighed. Min opfattelse er
dog, at 75 procent allerede har besluttet sig for at blive tømrere, blandt andet fordi de vil læse til arkitekt eller ingeniør senere,” påpeger Peter Michael Jensen.

FAKTA

Raadvad Stenhuggeri A/S blev stiftet i 1999 og har afdelinger i Raadvad, Herlev og Gilleleje.

Raadvad Stenhuggeri har 20 fagudlærte stenhuggersvende, tre stenhuggerlærlinge
og fem stenmontører ansat.

Stenhuggeriet er specialiseret i at restaurere bygninger, monumenter, slotte og kirker og at genhugge skulpturer og bygningsudsmykninger.

Virksomheden har bl.a. arbejdet på Stockholms Slot, Fredensborg Slot, Amalienborg Slot og Helsingør Domkirke.

Arbejdet på Stockholms Slots facade har foreløbig varet i 12 år, og etape 9 af 25 er netop afsluttet.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.877