Licitationen mener: Usund betalingstendens kan starte konkursbølge
Når entreprenører og håndværksmestre entrerer med hinanden, er det en ikke uvæsentlig del af risikovurderingen lige at tjekke hinandens regnskabstal. Men, det er ikke tilstrækkeligt blot at tjekke, om der er sorte tal på top- og bundlinje. Det viser en artikel i Licitationen - Byggeriets Dagblad på baggrund af en analyse fra it-rådgivningsvirksomheden Basit af 327 konkurser i byggeriet fra 2021 til udgangen af 2023.
En af hovedkonklusionerne er nemlig, at 38 pct. af de konkursramte virksomheder både tjente penge i det sidste regnskab før konkursen og samlet set havde overskud gennem virksomhedens levetid. Til gengæld havde virksomhederne i tiden op til konkursen store tilgodehavender – altså ubetalte regninger for opgaver, som virksomheden allerede har udført men ikke fået betaling for. Når der på den måde sættes en prop i pengestrømmen, så rammer det likviditeten og det bliver derfor helt banalt mangel på likviditet, som tager livet af virksomhederne.
Når så mange konkursramte virksomheder har haft problemer med at få hentet pengene hjem for opgaver, som de har udført, så er det et udtryk for en usædvanlig usund forretningsskik. Der kan være gode og aftaleretlige grunde til at tilbageholde betalinger. Men man kan godt få den tanke, at nogle virksomheder under tvivlsomme påskud bevidst tilbageholder betalinger for på den vis at forbedre deres egen likviditet. Det er uanstændigt. Og det er ødelæggende for en branche, som i stedet for at leve af at bygge kvalitet til tiden skal slås om hvem, der er bedst til at forhale betalingerne.
Artiklen er en del af temaet Lederen.