Vil sende robot i jorden for at udskifte ledninger
Vandcenter Syd, Hofor og Aarhus Vand foretager årligt 18.000 udgravninger i forbindelse med anlæggelse og renovering af drikkevandsledninger.
Medarbejderne arbejder i dag nede i selve udgravningen, men det skal være slut.
I et projekt støttet af Vandselskabernes eget støtteprogram, VUDP (Vandsektorens Udviklings- og Demonstrationsprogram) ønsker de tre forsyningsselskaber sammen med robotvirksomheden RobSub at automatisere processen og bruge en robot til at foretage arbejdet med at samle vandledninger.
På den måde vil medarbejderne kunne arbejde oppe på terræn.
- Smedeopgaver foregår med menneskekraft, som indebærer tunge løft og samling af rør i udgravningerne. Hvis dette arbejde kunne blive helt eller delvist automatiseret, så ville det være en fordel for vores arbejdsmiljø, udtaler Inge Borre Haupt, personaleleder ved Aarhus Vand, i en pressemeddelelse.
Projektet afsluttes i juni 2024, og forventningen er, at RobSub udvikler en prototype inden projektets udløb.
Mindre udgravning
Jorden, som bliver gravet op fra de mange tusind udgravninger, skal køres til deponi og den udgør omkring 140.000 kbm.
En anden fordel ved robotløsningen vil være, at størrelsen på udgravningerne kan reduceres. På den måde skal mindre jord køres væk, og parterne får en mere bæredygtig løsning af opgaven. I projektet testes LCA-beregninger, altså miljøpåvirkningen, til dokumentation af effekten.
Aarhus Vand bidrager især med viden om, hvordan anlægsarbejdet foregår i dag, hvor meget jord der køres væk samt hvor meget asfalt der fjernes og udbedres igen.
På den måde bidrager det østjyske vandselskab med viden om ressourceforbruget i dag, hvilket danner baggrund for, at projektet kan opgøre potentialet ved at anvende robotteknologi.
Forventningen er, at ressourcer i form af asfalt, fliser og jord vil blive minimeret med en automatiseret robotløsning til at etablere og udskifte vandledninger.