Nye tal: Byggeaktiviteten falder
Det påbegyndte byggeri har haft mindre fart på i fjerde kvartal 2023, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Forklaringen skal ifølge chefkonsulent i DI Byggeri, Louis Konstantyner, findes i de højere renter og byggeomkostninger.
- Vi ved, at der er en række udskudte byggeprojekter, og flere virksomheder er begyndt at melde om mangel på efterspørgsel, som en af de primære produktionsbegrænsninger, i bygge- og anlægsbranchen, oplyser han i en kommentar til de nye tal.
Her fremgår det videre, at DI Byggeri i sin seneste prognose forventer, at byggeaktiviteten vil opleve et lille fald på 0,3 pct. i 2024 oven på lavere byggeaktivitet i 2023, mens byggeaktiviteten forventes at stige i 2025.
- Lige nu er der stor forskel på, hvordan det går i branchen. Mens nybyggeri er et at de steder, hvor udviklingen står mere stille, så er de store anlægsprojekter, som er planlagt, med til at holde hånden under aktiviteten. Det drejer sig for eksempel om udbygningen af fjernvarme, anlægsprojekter som følge af Infrastrukturaftalen 2035 samt Femern-forbindelsen, oplyser Louis Konstantyner og fortsætter:
- Dertil kommer, at renteudviklingen den kommende tid kan få betydning for, hvordan byggeaktiviteten vil udvikle sig fremadrettet. Såfremt vi ser faldende renter, så regner vi med, at byggeaktiviteten vil reagere positivt på dette. Derudover forventer vi, at de nye EU direktiver for Energieffektivisering og Bygninger også medføre en øget aktivitet de kommende år.
Sådan er det gået
Når det kommer til de konkrete tal fra Danmarks Statistik, viser de, at etagearealet for det påbegyndte byggeri faldt med tre pct. fra tredje til kvartal 2023. Det til til 1,69 mio. kvm, mens det fuldførte byggeri steg fra 2,21 mio. kvm 2,35 mio. kvm.
"Det er første gang siden tredje kvartal 2022, at det fuldførte byggeri stiger, og stigningen kan muligvis være påvirket af de nye boligskatteregler, der trådte i kraft 1. januar 2024, hvor en fremtidig skatterabat kunne afhænge af, at et byggeri blev fuldført før årsskiftet", skriver Danmarks Statistik.
For påbegyndte boliger var faldet på 15 pct. Det fra 6.937 påbegyndte boliger i tredje kvartal til 5.922 i fjerde kvartal 2023, mens der blev fuldført 24 pct. flere boliger.
Rekordhøj beskæftigelse
Mens særligt det private boligbyggeri altså halter, ser det fortsat rigtig godt ud med beskæftigelsen generelt i bygge- og anlægsbranchen i Danmark.
Antallet af beskæftigede inden for bygge og anlæg steg i fjerde kvartal 2023 til 195.900, hvilket er rekordhøjt, viste tal fra Danmarks Statistik tidligere på året. Det er en stigning på 0,6 pct. i forhold til tredje kvartal 2023, hvor der var 194.700 beskæftigede.
Det er i runde tal cirka 3.000 flere end under den tidligere historiske rekord fra før finanskrisen i 2008.
Under finanskrisen faldt beskæftigelsen til cirka 145.000.
Infrastrukturplanen
- Den politiske aftale om Infrastrukturplan 2035 blev indgået i juni 2021 af et bredt flertal i Folketinget.
- Infrastrukturplanen omfatter investeringer på transportområdet for i alt 161 mia. kr., heraf nye projekter og initiativer til 106 mia. kr.
- Transportinvesteringerne fordeles med 64 mia. kr. til veje, 86 mia. kr. til jernbaner, og 11 mia. kr. til en række puljer og øvrige initiativer.
- Blandt de største vejprojekter er en tredje Limfjordsforbindelse (7 mia. kr.), udvidelsen af motorvej E45 mellem Kolding og Aarhus (6,2 mia. kr.), og Midtjysk Motorvej (5,9 mia. kr.).
Kilde: Aftaletekst om Infrastrukturplan 2035